Sexet riskerar fälla Gingrich

Förra fruns avslöjande slår ner som en bomb: Han ville ha ett öppet äktenskap

1 av 5 | Foto: Foto: MARK WILSON/scanpix
”ville ligga med andra” Newt Gingrich med sin förra hustru Marianne som avslöjar i en intervju med ABC News att hennes exman föreslog att de skulle få ligga med andra personer.
NYHETER

BEAUFORT, SOUTH CAROLINA. En kvinna var inte nog för Newt Gingrich.

Han krävde att få behålla älskarinnan Callista, säger exfrun Marianne.

– Hon uppträder smaklöst och opassande, sa den före detta talmannen om exet till Aftonbladet vid ett valmöte i lilla Beaufort.

Det var i sanning en händelserik och skandalspäckad dag i valspurtens South Carolina i går.

Först meddelade Texas-guvernören Rick Perry att han avbryter sin kampanj och i stället ställer sig bakom Newt Gingrich.

Sedan meddelade det republikanska partiet i Iowa att Rick Santorum nog egentligen vann det inledande nomineringsvalet där för två veckor sedan med 34 röster – men att man ändå inte kan utropa honom till vinnare eftersom rösterna från flera distrikt kommit bort.

Och så avslöjade ABC News att Mitt Romney har delar av sin förmögenhet, uppskattad till i runda tal 1,7 miljarder kronor, placerad

i skatteparadiset Cayman Islands.

Sändes sent i natt

Men den stora bomben var ändå samma ABC News intervju med Marianne Gingrich – Newt Gingrichs andra hustru, som han sedermera lämnade för nuvarande makan Callista.

Den sändes sent i natt, men delar av innehållet läckte ut redan under torsdagen. Bland annat påstod hon att ex-maken ville ha ett öppet äktenskap sedan han träffat Callista, då en ung assistent åt talmannen.

– Han kom hem och sa att han föreslog att vi skulle ha ett öppet äktenskap. ”Men vi har varit gifta så länge”, svarade jag. Då sa han att jag bara ville ha honom för sig själv och att Callista inte brydde sig om vad han gjorde utan henne. ”Jag sa

nej”, berättade Marianne Gingrich.

Främmande term

Det här var inte en bomb Gingrich ville få i knät just som han fått ett lyft i opinionsmätningarna – och dessutom förärats Rick Perrys offentliga stöd.

I just South Carolina, där Gingrich har sista chansen att hindra Mitt Romney från att i praktiken säkra den republikanska nomineringen, ser konservativa väljare inte med blida ögon på äktenskapsbrott, och termen ”öppet äktenskap” torde vara helt främmande.

”Uppträder smaklöst”

Men när han efter valmötet i Beaufort i går mötte Aftonbladet och annan media vägrade han besvara frågor om ex-hustruns påståenden.

– Jag tänker inte prata om Marianne. Mina döttrar har gjort ett uttalande om hur smaklöst och opassande hon uppträder och det får räcka, sa han med sammanbiten min.

När en reporter från CNN ändå frågade om han ville ha ett öppet äktenskap tackade Newt Gingrich för sig och gick.