Gingrich ursinnig i natt: ”Motbjudande”

Gick till attack mot debattens utfrågare

Foto: AP
ARG KANDIDAT Newt Gingrich fick en privat fråga av CNN:s moderator – och blev upprörd.
NYHETER

CHARLESTON. Newt Gingrich dementerade ex-hustruns påståenden om det öppna äktenskapet vid nattens debatt i South Carolina– med hetta.

Han passade samtidigt på att gå till ursinnigt angrepp mot arrangerande CNN:s utfrågare John King.

– Inget hon säger är sant och jag finner det motbjudande att du inleder en presidentdebatt med att fråga om sånt skräp, rasade den förre talmannen.

Nattens republikanska debatt hann inte mer än starta förrän gnistorna började slå om scenen i North Charleston Coliseum.

CNN:s moderator John King inledde nämligen med att fråga Newt Gingrich om han hade något att säga om ex-hustrun Marianne Gingrichs påstående att han ville ha ett öppet äktenskap efter att han hade träffat älskarinnan Callista.

– Nej, men jag ska göra det ändå, grymtade Gingrich till svar.

Ursinnigt angrepp

Sedan gick han till ursinnigt angrepp mot media i allmänhet och King i synnerhet.

– Allt hon säger är lögn och jag finner det motbjudande och förkastligt att du inleder något så viktigt som en presidentdebatt med sådant skräp, rasade han.

– Den destruktiva, ondskefulla, negativa naturen hos nyhetsmedia gör det svårare att regera det här landet och svårare att få anständiga människor att söka sig till politiska ämbeten.

Därmed var tonen satt.

Debatten blev även i övrigt den mest eldfängda och elektriska hittills.

Gemensam attack mot Romney

Newt Gingrich och Rick Santorum – de sista klassiskt konservativa som återstår i startfältet sedan Rick Perrys avhopp – gick flera gånger till gemensam attack mot Mitt Romney.

De hårdaste påhoppen gällde hans så kallade flippfloppande i frågor som abort och illegal invandring – och de inkomstuppgifter han envist vägrar att offentliggöra.

Ex-guvernören hade betydligt svårare än tidigare att parera angreppen, särskilt gällande deklarationen. När han krånglade in sig i ett resonemang om varför han inte vill släppa handlingarna ifrån sig förrän tidigast i april blev den välkammade mångmiljonären till och med utbuad.

Men Gingrich och Santorum – som nu slåss om att få bli Romneys slutgiltiga utmanare – hade några hårda ordväxlingar   även sinsemellan. Santorum hade till exempel ett par riktigt svidande utläggningar om den påstådde vännens pompösa framtoning...

Upplagt för rysare

Båda lär dock ha knappat in på favoriten Romneys försprång, så nu är det plötsligt upplagt för en riktig rysare i valet natten till söndag.

Ron Paul hade problem att göra sig gällande i nattens debatt, men det var inte hans eget fel. De få gånger han fick ordet var han lika säker och övertygande som vanligt – men han fick det så sällan att publiken till slut gjorde uppror och buade ut John King för att han nonchalerade kongressledamoten.