Njut Newt, nu är du favoriten

Trots ex-hustruns attack: Gingrich leder över Romney i nya mätningar

1 av 2 | Foto: Foto: JOHN MOORE /AFP
COMEBACK KID Inför nattens primärval i South Carolina leder nu Newt Gingrich i de senaste opinionsmätningarna – trots ex-hustruns otrohetsanklagelser mot honom. Vändningen kom när han ursinnigt slog ifrån sig frågan under en debatt i CNN.
NYHETER

CHARLESTON. Ex-hustruns anklagelser om att han saknar moral verkar inte ha någon betydelse.

Newt Gingrichs popularitet bara ökar i South Carolina.

Där en formidabel valrysare kan vänta i natt.

Så sent som får några dagar sedan verkade det mer eller mindre klart att Mitt Romney skulle ta sin tredje raka primärvalsseger här i det vårvarma South Carolina – och därmed i praktiken säkra den republikan ska nomineringen i höstens presidentval.

Men de senaste dygnens händelser har skänkt helt ny dramatik och spänning åt nattens uppgörelse.

Efter Rick Perrys avbrutna kampanj, det reviderade resultatet från nomineringsvalet i Iowa och gårdagsnattens debatt i Charleston är Romney helt klart på tillbakagång. Medan de konservativa utmanarna Rick Santorum och framför allt Newt Gingrich plötsligt seglar i stark medvind.

Släppte nyhetsbomb

Enligt flera av de allra färskaste opinionsmätningarna har Gingrich inte bara knappat in på Romneys försprång – han har passerat honom.

Det betyder att bomben ex-hustrun Marianne Gingrich släppte i intervjun med ABC News i går natt – om att den förre talmannen ville ha ett öppet äktenskap för att kunna hålla sig med älskarinnor – inte påverkat de republikanska väljarna i konservativa South Carolina.

Och kanske är det som en supporter sa till Aftonbladets utsände:

– Som kristna tror vi inte bara på kärnfamiljen. Vi tror på förlåtelse också.

Blir en rysare

För Mitt Romney är det nya opinionsläget en svår missräkning och han ägnade gårdagen åt att försöka stävja utvecklingen under en lång räcka valmöten över hela delstaten.

Bland annat skärpte han retoriken mot Gingrich och krävde att han offentliggör den rapport om etiska oegentligheter som kostade honom jobbet som kongressens talman på 1990-talet.

– Det borde han göra direkt. Som Rick Santorum påpekade i debatten i torsdags vände sig 80 procent av de republikanska ledamöterna emot honom och vi vill veta varför, sa ex-guvernören, själv utbuad i samma debatt för sin vägran att offentliggöra de senaste årens inkomstuppgifter.

Men det är troligen för sent. Vare sig Mitt Romney vill eller inte blir nattens uppgörelse med all sannolikhet en klassisk rysare.

Per Bjurman