Vinna Florida? Glöm det, Newt

Här är Gingrichs största utmaningar

NYHETER

Columbia, South Carolina

Mannen som presenterar Newt Gingrich på valvakan skriker att nästa år vid den här tiden kommer USA ha en ny president. Sen lägger han till att Florida ska se upp – Newt är på väg och han kommer att vinna.

Det är trist att behöva regna på någons parad, men det är inte särskilt troligt.

Floridas republikaner är rikare, spelar mer golf och är inte lika konservativa i moralfrågor som befolkningen i den evangeliska södern. Att Romney är mormon är heller inget som gett honom pluspoäng bland South Carolinas många väckelsekristna, Floridaväljarna bryr sig mindre om den saken.

Det mesta talar för att Romney segrar i Florida.

Det ändrar inte att cirkus South Carolina stått för underhållning och dramatik.

I fredags ställde Gingrich in ett kampanjmöte på Charleston College eftersom det dykt upp för lite publik.

Ett dygn senare utklassar han sina motståndare.

Det betyder inte att han blir republikanernas kandidat, men det betyder att kampanjen bli längre, mer spännande – och att Gingrich har ett antal utmaningar framför sig:

Han måste stabilisera sin organisation. Ända sedan Gingrich annonserade sin kandidatur i maj förra året har kampanjorganisationen varit illa koordinerad. Och när Newt Gingrich i den mest kaotiska perioden valde att åka på en tvåveckorskryssning med sin hustru istället för att vara hemma och få kampanjen på fötter, tröttnade hela kampanjledningen och sa upp sig. I december misslyckades han också med att få in de namnunderskrifter som krävs för att stå med på röstsedlarna till valet i hemstaten Virginia som hålls i mars, vilket byggde på bilden av en klantig organisation.

Han måste fortsätta finansiera sin kampanj. Primärvalen hittills har utspelat sig i små stater där det är relativt billigt att driva kampanj. Men på tur står Florida, Kalifornien och New York där allt är dyrare, inte minst kostnaden för tv-reklam. Här är det troligt att vännerna från Teapartyrörelsen och Christian coalition dyker upp och skänker pengar. Mitt Romney har förutom en väloljad organisation också en tjock plånbok. Svettigt.

Han måste hantera skandaler och affärer som blossar upp. När hans ex-fru tidigare i veckan berättade intima detaljer från parets äktenskap klarade Gingrich stormen genom att rasa mot medierna. När det förra året blev känt att han handlat smycken och hade en sexsiffrig skuld till juvelfirman Tiffanys vägrade han att svara på frågor, vilket gjorde att saken växte. Att ducka undan pressens frågor alternativt skälla på elitmedierna duger inte som krishantering när historier från det förflutna dyker upp. Och det kommer det med stor sannolikhet fortsätta att göra.

Primärvalet i Florida äger rum tisdagen den 31 januari.