Romney lyckades aldrig triumfera

Foto: AFP
Mitt Romney och Newt Gingrich.
NYHETER

MIAMI. Mitt Romney försökte visa att även han är en passionerad republikan.

Men trots ettriga attacker mot en oväntat lugn och statsmannamässig Newt Gingrich lyckades han aldrig triumfera i nattens debatt i Tampa.

Nu riskerar den före detta storfavoriten att förlora även Florida.

Rollerna är verkligen ombytta bland de återstående fyra kandidater som fortfarande slåss om att få bli det republikanska partiets utmanare i höstens presidentval.

Vid debatterna för halvannan vecka sedan uppträdde Mitt Romney som att han redan hade nomineringen i sin hand och underlät att ens bemöta attackerna från framförallt en ilsken Newt Gingrich.

I nattens debatt var det Newt Gingrich som, stärkt av jordskredssegern i South Carolina och det ”momentum” den genererat, höjde sig ovan primärvalskäbblet – medan en desperat Romney skällde som en bandhund.

Såväl desperationen som frustrationen hos ex-guvernören är lätt att förstå.

Ursinnigt angrepp

Det var när Gingrich, som självaste kapten Ahab i ”Moby Dick”, gick till ursinnigt angrepp mot hela det liberala etablissemanget i den sista debatten i South Carolina som han satte fyr på det republikanska partiets så kallade konservativa bas – och i ett slag passerade Romney i opinionsmätningarna över nästan hela landet, inklusive Florida.

Därför var det för Romneys del helt avgörande att han i natt inte bara besegrade Gingrich i själva debatten utan lyckades visa att också han brinner passionerat för den konservativa saken.

Det är tveksamt om det lyckades.

Överseende suckar

Han gjorde visserligen valrörelsens hittills hårdaste utfall mot huvudopponenten, framförallt gällande hans påstått bristande ledarskap som kongressens talman på 90-talet och hans välavlönade roll som rådgivare åt skandaliserade bolåneinstitutet Freddy Mac, men de fick aldrig något riktigt fäste. Särskilt inte som den omtalat temperamentsfulle Gingrich inte lät sig provoceras – något Romney-lägret garanterat hade hoppats på.

Istället South Carolina-vinnaren lugn och rent statsmannamässig och bemötte påhoppen med överseende suckar om att det är ledsamt att se en motståndare hemfalla åt så billig taktik.

Nu är risken uppenbar att Romney förlorar även Florida – ett av hans säkraste fästen när valrörelsen började,.

Sista chans

Enligt de färskaste opinionsmätningarna har Gingrich plötsligt ett försprång på nio procentenheter inför primärvalet nästa tisdag, trots att han nästan inte fört någon kampanj alls här nere – allra minst på den svindyra tv-marknad som traditionellt är helt avgörande i den jättelika solskensstaten.

Romney har en sista chans att vända utvecklingen i den kommande debatten i Jacksonville, på torsdag, men i så fall måste han förmodligen skaffa sig ett nytt temperament tills dess.

Även Rick Santorum och Ron Paul deltog förstås i nattens batalj, men fick finna sig i att agera statister.

Det här var ett – ojämnt – slag mellan de båda huvudkandidaterna.