Miljonerna som kan fälla Mitt

Förmögenheten tros bli en nackdel för Romney i presidentvalet

Foto: afp
Mitt Romney håller tal i Florida i dag.
NYHETER

Mitt Romney skrattar hela vägen till banken.

Vägen till Vita huset blir däremot allt motigare.

Han är en av de rikaste presidentkandidaterna på flera generationer. Republikanen Mitt Romney har en årlig inkomst på mer än 20 miljoner dollar och kan vara god för så mycket som 250 miljoner dollar. Det visar den inkomstdeklaration han själv offentliggjorde i dag, skriver nyhetsbyrån AP.

Kan inte relatera

Men de sköna slantarna tros ligga den före detta affärsmannen i fatet. Nyheten om hans förmögenhet kan göra det svårare för Romney att skaka av sig demokraternas anklagelser om att han inte kan relatera till vanliga människor. Enligt AP tillhör den före detta guvernören i Massachussetts de rikaste 0,006 procenten av USA:s befolkning.

Rika ska betala mer

Uppgifterna om Romneys förmögenhet kommer i samband med att president Barack Obama förbereder sitt sista så kallade State of the union-tal före valet i höst. I talet, som han håller på tisdagskvällen lokal tid, väntas Obama tala om just ekonomisk orättvisa. Bland annat ska han presentera skattereformer, som ska få de allra rikaste att betala mer i skatt, och föreslå att de tillfälliga skatteminskningar som president George W Bush införde 2001 och 2003 bör upphöra.

Konto i Schweiz

Enligt AP skattade Romney cirka tre miljoner dollar av sin inkomst på 21,7 miljoner dollar 2010. Eftersom det mesta av hans inkomst kommer från investeringar skattade han bara cirka 15 procent det året. Av sin inkomst gav han nästan tre miljoner dollar till välgörenhet, varav ungefär hälften gick till mormonkyrkan, som han själv tillhör.

Romneys rådgivare betonar dock att han är noggrann med att göra rätt för sig genom att skatta för sin stora inkomst och inte heller ägnar sig åt skatteplanering som många andra med så stora förmögenheter.

Mitt Romney har bland annat startat riskkapitalbolaget Bain Capital, som han drev fram till 1999 och fortfarande tjänar pengar på. I samband med att han sjösatte sin kampanj för att bli republikanernas presidentkandidat stängde han ett bankkonto i Schweiz.