Gick till attack – mot de rika

Barack Obama höll sitt årliga State of the union-tal i natt

NYHETER

MIAMI. Det skulle föreställa presidentens årliga State of the union-tal.

Men anförandet en osedvanligt morsk Barack Obama höll i kongressen i natt var ingenting annat än ett valtal.

Det inkluderade bland ett krav på att alla som tjänar över en miljon dollar ska betala åtminstone 30 procent i skatt – samma dag som eventuelle utmanaren Mitt Romney kungjorde att hans årsinkomst á drygt 20 miljoner beskattats med knappt fjorton...

Det är kandidaterna som i det republikanska primärvalsracet som dominerat det politiska samtalet i USA den senaste månaden.

Men i natt klev den de ständigt attackerar ut på scenen och slog tillbaka.

President Obama använde helt enkelt det traditionsenliga State of the union-talet inför kongressen till att inleda sin återvalskampanj på allvar.

Han nämnde inte någon av de presumtiva utmanarna vid namn, men det var de han hade i åtanke när han lovade att motsätta sig alla försök att återinföra den politik som ”ledde till den ekonomiska krisen från början”.

Angrep skattesystemet

De republikanska kandidaterna, och specifikt Mitt Romney, var tillika de outtalade måltavlorna för presidentens kritik mot vad han beskrev som ett orättvist skattesystem.

– Sunt förnuft säger att den som tjänar över en miljon dollar ska betala åtminstone 30 procent i skatt, sa han.

Tidigare under dagen hade just Romney offentliggjort sin deklaration för 2010 och 2011. Där framgick att ex-guvernören från Massachusetts  inte hade behövt betala mer än knappt fjorton procent på sin årsinkomst a drygt 20 miljoner dollar...

Obama återkom flera gånger till ämnet orättvisor.

– Antigen nöjer vi oss med ett land där en krympande liten grupp får allt bättre medan det stora flertalet amerikaner knappt hankar sig fram. Eller också återupprättar vi en ekonomi i vilken alla får en rättvis chans, alla bidrar och alla spelar enligt samma regler, hette det bland annat.

Huvudtema i kampanjen

Enligt expertisen kommer just den beskrivningen av skillnaden i demokratisk respektive republikansk syn på ekonomin att bli huvudtemat i presidentens valkampanj resten av året.

Vid flera tillfällen utmanade han också  det republikanskt styrda representanthuset, som han haft förfärligt svårt att samarbeta med de senaste två åren.

– Jag kommer fortsättningsvis att möta all obstruktion med eget agerande, hotade Obama och lät mer stridslysten än han gjort sedan 2008 års valkampanj.

Sågade talet på förhand

Den republikanska reaktionen på talet – som också rymde ett helt koppel förslag på nya, offentligt finansierade program för bland annat utbildning och infrastruktur – var inte särskilt ömsint.

– Istället för att försöka lösa problemen väljer presidenten att starta krig mot i vårt samhälle som haft mest framgång. Det är ledsamt, kommenterade republikanske presidentkandidaten Rick Santorum från Sarasota i Florida.

Mitt Romney sågade hela talet redan på förhand.

– Presidenten gör det han är bäst på. Han håller ett fint tal. Men han undviker hårda fakta. Som att ni har 9.9 procents arbetslöshet här i Florida, hette det under ett valmöte i Tampa.

Inte heller i själva kongressen fick Obama mycket till ovation från sina motståndare.

Den enda gång verklig enighet gick att uppfatta var när han kramade om Gabrielle Gifford – ledamoten som sköts i huvudet i Tucson för lite drygt ett år sedan och i natt kom till Washington för ett sista framträdande i kongressen.

Hon förärades en varm stående ovation – av hela kammaren.