Trots kritiken – Akin ger inte upp

NYHETER

Trots uppmaningar från Mitt Romney drar sig inte Todd Akin ur kampen om en senatsplats för delstatens Missouri.

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney uppmanade på tisdagen sin partikollega Todd Akin att dra sig ur kampen  efter påståenden om att våldtagna kvinnor inte kan bli gravida. Under natten passerades tidsfristen för att hoppa av kampanjen och Akin ställer nu upp i valet den 6 november.

Frän kritik från Romney

"Todd Akins uttalanden var anstötliga och felaktiga. Han bör allvarligt överväga på vilken kurs han ska befinna sig i vårt lands bästa intresse", skrev Romney i ett uttalande.

"I dag har hans partikollegor i Missouri uppmanat honom att kliva åt sidan och jag anser att han bör acceptera deras råd och ge upp senatskampen".

Partiledningen har stoppat pengaflödet till Akins valkampanj i Missouri där han hoppats att vinna över den sittande demokratiske senatorn.

Vägrar ge upp

Akin står dock fast:

– Jag vill klargöra en sak och det är att jag tänker fortsätta kampen om en plats i den amerikanska senaten, sade han i en radiointervju.

Akin sade i en tv-intervju i helgen att kvinnor har ett biologiskt försvar som förhindrar graviditet vid våldtäkt, vilket gör legal abort onödig.

Den övertygade abortmotståndaren Akin har lovat fortsätta valkampen med motiveringen att han representerar en konservativ rörelse som måste få göra sin röst hörd.

ARTIKELN HANDLAR OM