’De tvingas ta livet av sina egna barn’

South Dakota har USA:s hårdaste lagar mot abort: ’Vi måste skydda kvinnorna’

1 av 4 | Foto: Peter Wixtröm
Planned Parenthood – enda abortkliniken i South Dakota.
NYHETER

Vid en hastig titt ser det oansenliga tegelhuset på West 41st Street ut som en lugn idyll.

Inget kunde vara mer felaktigt.

Byggnaden är centrum för en bitter strid som delar South Dakota och hela USA.

Aftonbladets Wolfgang Hansson och Peter Wixtröm utanför abortkliniken i South Dakota.

Det första som får mig att inse att det här inte är någon vanlig villa är de tre videokamerorna som sitter strax under taket.

På framsidan av byggnaden finns inga fönster.

Innanför entrén möts jag av en leende blond kvinna med misstänksamma ögon. Hon sitter bakom en skottsäker glasvägg.

Till vänster finns en dörr in till väntrummet. Även den ser ut att vara i pansarglas.

Vi är på South Dakotas enda abortklinik. Det enda stället i en delstat stor som halva Sverige där kvinnor kan göra abort.

Detta trots att abort är lagligt i USA. Det finns det utslag i Högsta domstolen på, det berömda Roe vs Wade. Ändå har South Dakotas delstatsparlament stiftat de hårdaste abortlagarna i USA. Politikerna gör allt för att försvåra för kvinnor som vill ­göra abort.

De måste träffa abortläkaren minst tre dagar före en abort. För kvinnor som inte bor i Sioux Falls innebär det upprepade långa resor.

Informeras om självmord

De måste besöka ett rådgivningscenter. Dessa drivs av abortmotståndare som på olika sätt försöker pressa kvinnorna att föda barnet.

Två timmar innan aborten genomförs måste kvinnan ha ett samtal där hon informeras om att risken för självmord ökar markant om hon genomför aborten. Helt utan handfasta vetenskapliga bevis.

Ingen läkare i South Dakota vill eller vågar utföra aborter. Därför flyger kliniken in läkare från grannstaten Minnesota, en dag i veckan. Alltid med beväpnade säkerhetsvakter. Ett antal abortläkare har blivit mördade eller skadade efter attacker från abortmotståndare.

– Trots att South Dakota har bland de lägsta aborttalen i landet fortsätter delstatens politiker att försöka hindra kvinnors rätt till abort, säger Jen Aulwes, tales­kvinna för Planned Parenthoods klinik.

En infekterad strid

Vi får inte träffa någon på kliniken. Aulwes hänvisar till att en juridisk strid om de nya lagarna fortfarande pågår.

– Abortläkaren är mycket restriktiv med att prata med medier.

Under flera veckor inför vår USA-resa har jag kontakt med abortmotståndare om en intervju. Till slut tackar alla nej.

Så infekterad är striden.

Det handlar inte bara om South Dakota. En rad andra delstater har också strikta abortlagar. Abortmotståndarna hoppas att fallet South Dakota ska hamna i Högsta domstolen och att den tack vare sin konservativa majoritet ska ändra utslaget från 1973 som gav rätt till fri abort.

Vi träffar dock Alan Unruh, Tea party-rörelsens grundare i South Dakota och inbiten abortmotståndare, på hans kiropraktorpraktik i Sioux Falls. Han är mycket nöjd med att delstaten har USA:s mest strikta abortlagar.

– 75 procent av alla kvinnor tvingas mot sin vilja att döda ­sina egna barn, säger han utan att nämna var han fått den statistiken ifrån.

– Vi måste skydda kvinnorna och skydda det ofödda barnet. Sparkar du en gravid kvinna i magen kan du bli dömd för vållande till annans död. Då kan man inte samtidigt tillåta abort, säger Alan Unruh.

Hamnar i hetluften

Republikaner vill att ekonomin ska stå i fokus i valrörelsen. Då har Romney störst chans att vinna valet.

Ändå hamnar abortfrågan i hetluften i varje val. Nu senast för att republikanske kongressmannen Todd Aiken inte kunde hålla tungan rätt i mun när han på en fråga om abort borde vara tillåten vid våldtäkt svarade att ”kvinnor som blir våldtagna på riktigt har system i kroppen som ser till att de inte blir gravida”.

Ursinniga republikanska kvinnor hotar nu att rösta på Obama.

Plötsligt är abort högt upp på dagordningen i valrörelsen.

Och i centrum står en oansenlig tegelvilla i South Dakota.

ARTIKELN HANDLAR OM