Mitt Romneys största fiende är – han själv

Alla undrar; vem är egentligen Mitt Romney?

Foto: AP och Scanpix
Mitt Romney i år (till vänster) – och under 2002.
NYHETER

TAMPA, FLORIDA. Romneys största fiende är han själv. Av årsmodell 2002.

Hans onda tvilling som införde obligatorisk sjukförsäkring för alla och var allmänt liberal.

Nu har den konservative tvillingbrodern tagit över och tänker avskaffa Obamas sjukförsäkring.

Så alla undrar; vem är egentligen Mitt Romney?

Bilden av Romney som en kappvändare är ett av hans största problem och en huvudorsak till att han har så svårt att gå om Obama i opinionsmätningarna trots draghjälp av hög arbetslöshet och ekonomisk nedgång.

Att politiker ändrar sig har hänt förr och kan ibland vara ett sunt tecken på en person som är flexibel och beredd att tänka om ifall man blir överbevisad.

Två personer i en

I Romneys fall handlar det mer om att säga vad har tror ska gå hem i varje givet ögonblick beroende på vilket uppdrag han vill ha. Det är som han är två personer i en.

I valrörelsen för att bli guvernör i Massachusetts, USA:s mest liberala delstat, låg Romneys budskap till vänster. Han betraktade en obligatorisk sjukförsäkring som en självklar reform, han var för kvinnans rätt att själv bestämma om hon ville göra abort och tyckte att det var ok att homosexuella par fick gifta sig.

Sedan han inledde försöken att bli republikanernas presidentkandidat har han övergivit många av sina liberala ståndpunkter och blivit starkt konservativ. Förmodligen av det enkla skälet att han inte skulle ha en chans att bli partiets kandidat om han höll fast vid sina liberala åsikter.

Frågan alla ställer sig är; vad tycker Romney egentligen? Har karln några åsikter?

Nu är han helt emot en obligatorisk sjukförsäkring, han vill att den fria aborträtten ska rivas upp och vill inte att enkönade par ska få gifta sig.

Bara för att peka några drastiska åsiktsbyten.

Vägrar ge förklaring

Mer än själva kappvändandet skadas Romney av att han försöker hävda att han egentligen inte ändrat sig. Att han vägrar ge en förklaring.

– Jag har egentligen aldrig betraktat mig som pro-abort, säger Romney trots att alla vet att han som guvernör hävdade att han var just det.

Fram träder bilden av en velig och mystisk presidentkandidat som hela tiden försöker anpassa sig. En kandidat som är så intresserad av att uppfylla sin pappas och sin egen dröm om at bli president at han är beredd att tycka vad som helst, bara han blir vald.

Kappvändandet har gett Obama-kampanjen fritt skottfällt mot Romney. Och Romney har inget att skjuta tillbaka med.

FAKTA

Romney – kappvändaren

Obligatorisk sjukförsäkring

I kampen 2002  om att bli guvernör i Massachusetts var Romneys viktigaste vallöfte att införa en sjukförsäkring för alla. Han vann och höll sitt löfte.

President Obamas sjukförsäkring är mer eller mindre en kopia av det Romney införde. 2009 sa Romney att han var glad att presidenten kopierat hans idé.

Nu, när teapartyrörelsen och andra konservativa republikaner lobbat hårt mot sjuklagen, hävdar Romney att presidentens sjukförsäkring är bland det värsta som hänt USA och måste bort.

Enda förklaringen Romney ger till sin kovändning är att sjukvården är en fråga för delstaterna och inte för den federala regeringen.

Abort

2002 var Romney tydlig med att han försvarade aborträtten. Han sa: ”Jag kommer att bevara kvinnans rätt att välja”.

Som presidentkandidat har han en annan åsikt: ”Nästa steg vi måste ta i striden för att bevara den heliga rätten till liv är att ändra Roe vs Wade (utslaget i HD 1973 som ger kvinnor rätt att välja abort om de vill och som är amerikansk lag)”

Homosexuella

Som guvernör var han för de homosexuellas rättigheter. Som presidentkandidat är han helt emot samkönade äktenskap.

Stamcellsforskning

Som guvernör var han en hängiven anhängare av att ge statliga pengar till stamcellsforskning. Som presidentkandidat har han gjort helt om. Nu vill han stoppa statliga pengar till den forskningen.

Vapenlagar

I Massachusetts var han för lagstiftning i syfte att förbjuda vissa vapen. Som presidentkandidat vill han inte ha några inskränkningar i amerikanernas rätt att bära vapen.

Ekonomin

När Romney ställde upp i senatsvalet mot Ted Kennedy 1994 så sa han att han absolut inte ville återinföra Reagans ekonomiska politik.

2010 var tonen en helt annan. "Ronald Reagans principer är lika giltiga i dag som när han uttalade dem".

Klimathotet

Inom loppet av några månader intar Mitt Romney två helt olika ståndpunkter.

I juni 2011 säger han att han tror att uppvärmningen existerar och att människan bidrar till den.

I oktober säger han: "Min uppfattning är att vi inte vet vad det är som orsakar klimatförändringar på Jorden".

Källor:

Washington Post 

Wikipedia