Så tänker Mitt Romney vinna

Foto: AP SCANPIX SWEDEN
Mitt Romney har kallat ögonblicket han och hustrun fick MS-beskedet för ”hans livs värsta stund”.
NYHETER

Hon är hans viktigaste vapen.

I kväll ska Ann Romney vinna valet åt sin make.

Planen är att visa människan Mitt.

Ann Romney.

När Ann Romney klockan 04.00 ställer sig i talarstolen i Tampa convention center för att berätta varför hennes man bör bli USA:s nästa president kommer det att bli ett känslosamt ögonblick.

Och ett viktigt sådant.

Tillföra lite värme

Med tio veckor kvar till valet kämpar Mitt Romney för att bevisa att han inte ­bara är Romney, den kalkylerande kapitalisten och miljardären – utan Mitt, en man med hjärta som vet hur de svaga i samhället har det och som väljarna kan ta till sig.

Det är där hans hustru sedan 43 år, Ann Romney, 63, kommer in.

Med sin värme och sin historia ses hon som en av hans allra starkaste tillgångar och republikanerna hoppas att nattens tal ska bli Mitt Romneys ­genombrott hos dem, speciellt kvinnor, som hittills ansett honom vara både sval och stel.

Obotlig sjukdom

Makarna Romney har en lång historia – de blev tillsammans när Ann bara var 16 år gammal – och enligt förhandstippare kommer ett stort fokus i hennes tal att ligga på den starka kärleken mellan dem, och hur hennes make hanterat att Ann Romney 1998 drabbades av den neurologiska sjukdomen MS.

I helgen smygstartade ­paret med en CNN-intervju där båda var mer öppna om sina motgångar än någonsin tidigare:

– Jag hade en otroligt svår tid, säger hon.

– Jag var djupt deprimerad och hade på sätt och vis gett upp.

Tog hand om barnen

Mitt Romney, van vid att saker går att fixa och räkna ut, berättar om vanmakten när han inte kunde lösa sin frus problem. Hon kunde ­vara bra på mån­dagen, sjuk på tis­dagen och tillbaka i hygglig form på tors­dagen. De visste ingenting.

Ann Romney i sin tur får glansiga ögon när hon berättar hur maken åkte och handlade efter jobbet, lagade mat till de fem sönerna, diskade och efter det kröp upp i sängen, lade sig bakom henne med armarna runt henne och viskade kärleksfulla ord i hennes öra.

– Han gjorde allt som stod i hans makt för att visa att han fanns där. Att vi skulle ta oss igenom det, säger hon med ­tårarna rinnande längs kin­derna.

Konventets höjdpunkter

Tisdag, 28 augusti:

Konventet kickar i gång klockan 20 svensk tid, med tal från bland andra Rick Santorum. Klockan 04.00 är dags för de två huvudtalarna: Ann Romney och Chris Christie.

Onsdag, 29 augusti :

Konventet börjar klockan 01.00 natten mot torsdag. Tal från bland andra Ron Paul (video), John McCain, Condoleezza ­Rice och vicepresident­kandidaten Paul Ryan.

Torsdag, 30 augusti:

Konventets sista dag drar i gång klockan 01.00 ­natten mot fredag. Det blir en fullspäckad natt med tal från bland andra Newt och Callista Gingrich, Jeb Bush och Marco Rubio. Slutligen ­håller Mitt ­Romney sitt livs ­viktigaste tal.

ARTIKELN HANDLAR OM