Hon ska göra Mitt mänsklig

Presidentkandidtens fru är hans bästa vapen

NYHETER

TAMPA, FLORIDA. Ann Romney gör entré i en helröd klänning och säger.

– I dag vill jag tala med er om kärlek. Inte om politik. Jag vill tala om den djupa kärleken till en man som jag mötte en gång för länge sedan på en skoldans.

Ann Romney gör direkt skäl för epitetet "Romneys bästa vapen".

Bredvid mig står några unga republikaner med handskrivna skyltar i händerna. Med texten "Vi älskar Ann". Så fort hon kommer ut på scen viftar de med plakaten och ropar "We love Ann" tills de blir hesa. Med lite instruktioner från en partiarbetare.

Men sedan blir det nästan overkligt tyst. När Rick Santorum och andra kända republikaner talar fortsätter folk prata och röra sig på golvet. Nu är det nästan så att man kan höra en knappnål falla. Folk står stilla och lyssnar.

Det märks att det inte är första gången hon står på en scen och talar sig varm för Romney. Här finns inte ett spår av nervositet eller blyghet.

Ändå har hennes tal framställts som avgörande för att göra Mitt lite mer mänsklig. Han uppfattas som kall, lite avig och ointresserad av människor. Ett viktigt skäl till varför han inte knappar in på Obama i opinionsmätningarna.

Nu är frågan om hon ska lyckas eller om försöket ska falla platt till marken.

”Han fick mig att skratta”

Till en början talar hon inte om maken. Istället hyllar hon de ensamstående papporna som försöker få pengar över för att köpa kläderna deras barn vill ha. Hon pratar om husägarna som kämpar för att klara av att betala sina amorteringar. Hon berättar om långa helgresor för att hälsa på sjuka föräldrar. Hon hyllar mammorna.

Hon talar om alla de "mjuka" ämnen som Romney nästan aldrig berör i sin iver att visa att han har det ekonomiska kunnandet som krävs för att lyfta USA.

Med det försöker hon omforma bilden av maken som känslokall. Hon är omgiven på scen av bilder av de två tillsammans som unga.

– Jag blev kär i Mitt för att han var lång, han skrattade mycket och han var lite nervös. Sånt gillar tjejer. Han fick mig att skratta.

Hon växlar skickligt mellan att vara känslosam och att peppa publiken med slagord.

– Ingen kommer att arbeta hårdare eller bry sig mer för att göra USA ett bättre land att leva.

”Ett riktigt äktenskap”

Ann berättar hur de var bestämda om att inget skulle få komma emellan dem. Hur de gifte sig hux flux och flyttade in i en källarvåning och hade en gammal strykbräda som middagsbord.

Budskapet: Mitt Romney har inte alltid varit god för några hundra miljoner dollar. Han började med två tomma (nåja) händer som alla andra.

Deras relation brukar betraktas som ett sagoäktenskap.

– Storybook marriage, säger Ann Romney med ett frågetecken i rösten.

– Med bröstcancer och MS (som hon lider av). Nej. Vårt är ett riktigt äktenskap.

Ovationerna låter inte vänta på sig.

Hon berättar om de tusentals timmar hon sett sin make ställa upp och hjälpa andra.

– Mitt tycker inte om att prata om det eftersom han tycker det är ett privilegium att få hjälpa till. Inte något att göra politik av.

Balanserar på gränsen

Ett sänt här tal kan lätt bli svulstigt. Ann Romney balanserar hela tiden på gränsen men går aldrig över den. Hon känns äkta och genuin. Trovärdig.

Inte ens när hon säger "This is the man America needs" och "You can trust Mitt Romney" känns det påklistrat.

Om det sedan går hem hos den breda amerikanska allmänheten återstår att se. Ingen hade i alla fall kunnat göra det bättre.

Finalen är lika amerikansk som den är given. När fru Romney säger att precis som Mitt en gång såg till att hon kom hem säkert från skoldansen så kommer han att lotsa USA till en bättre framtid. I det ögonblicket kommer Mitt Romney in bakom henne på scen. De förenas i en omfamning. Vänder sig mot publiken och vinkar. Taket på Tampa Bay Times Forum är på väg att lyfta.

De stannar inte på scen länge. Mitt vill inte stjäla för mycket av rampljuset från hustrun. Som än en gång visade att hon är hans starkaste kort i striden mot Obama.

ARTIKELN HANDLAR OM