Nu vill alla se en ny stjärna födas

Republikanerna letar redan efter nästa presidentkandidat

1 av 3 | Foto: Scanpix
DE ETABLERADE Rick Santorum, 54. Den som längst utmanade Romney och tänker försöka igen om fyra eller åtta år.
Chris Christie, 51. Guvernör i New Jersey och en av partiets tungviktare även i bokstavlig mening.
Jeb Bush, 59. tidigare Floridaguvernör. Familjenamnet ger honom extra bra utgångsläge
NYHETER

När Marco Rubio ska introducera Mitt Romney i natt hoppas många få se en ny stjärna födas.

Även om Romney är årets ­presidentkandidat är jakten på en republikansk Obama redan igång inför 2016.

Ifall Romney förlorar.

När John Kerry valdes till presidentkandidat höll Barack Obama tal på ­demokraternas konvent. Fyra år senare var det han som vann valet.

Vad alla drömmer om är att få uppleva ett ögonblick som det på demokraternas konvent 2004. Då klev en rätt okänd ung, svart senator upp i talarstolen.

– Det finns inte ett svart USA, sa han. Det finns inte ett vitt USA. Det finns inte ett latino-USA. Det finns bara the United States of America.

Delegaterna satt i sina bänkar och grät av rörelse. Fyra år senare blev han USA:s president.

I Tampa Bay Times Forum i förrgår kväll kändes det som om embryot till något liknande var på väg att inträffa. Mia Love, en ung svart borgmästare från ­Utah, fick inte publiken att gråta, men med sitt smittande leende och sin frejdiga och medryckande stil lyckades hon få hallen att koka under några minuter.

Republikanerna hoppas ­givetvis att Romney vinner så att ingen ny kandidat behövs 2016, men de håller ändå ögon och öron öppna.

Floridasenatorn Marco Rubio, 41, är en som många hoppas på. Han har fått hedersuppdraget att introducera Romney ­inför dennes viktiga tal i natt.

Nu har Rubio chansen att slå igenom inför en storpublik.

Hans tal kommer att visas på bästa sändningstid i amerikansk tv. Man räknar med minst 40 miljoner tittare. På plats i Tampa finns förutom alla partihöjdare också alla viktiga bidragsgivare och 15 000 journalister.

Men det finns många andra som vill visa upp sig och drömmer om en presidentkandidatur om fyra eller åtta år.

Chris Christie, guvernör i New Jersey, höll ett kraftfullt tal i förrgår. Många ville att han skulle ställa upp som kandidat i årets presidentval, men Christie ­avstod. Kanske för att slippa möta Obama.

Förre Pennsylvaniasenatorn Rick Santorum, 54, var den som längst lyckades utmana Mitt Romney. Hans tal i går visade tydligt att han tänker göra ett nytt försök.

En outsider är förre Floridaguvernören Jeb Bush, 59. Många betraktar honom som en bättre och mer inkännande politiker än storebror George W Bush.

Republikanerna försöker bli mer moderna och ge kvinnorna en mer framträdande roll under konventet. South Carolinas ­guvernör Nikki Hailey höll ett uppskattat tal i tisdags.

Bland de mer okända framtidsmännen finns senatorerna Rob Portman från Ohio och John Thune från South ­Dakota.

Men mest trolig som republikanernas näste presidentkandidat är ändå Paul Ryan, 42, Romneys val av vicepresident. En ung ideolog med de starka konservativa åsikter som är inne i partiet just nu.

Men lyckas han åstadkomma ett ”Obama moment”?

ARTIKELN HANDLAR OM