Ryan valde rätt taktik

Anhängarna vrålade av lycka under hans tal

NYHETER

TAMPA, FLORIDA. De börjar lite nervöst men sedan finner han sin röst.

Paul Ryan får de egna anhängarna att jubla.

Men det avgörande är om han lyckades vinna folket i tv-sofforna.

Foto: AFP
Paul Ryan i talarstolen.

Ryan valde rätt taktik. Han talade nästan bara om ekonomi. Och nästan bara om allt som president Obama misslyckats med. Ett område där det finns gott om ammunition.

I början är hans kritik av Obama svepande och trött. Det är långt mellan applådåskorna.

Ryan är märkbart nervös. Adamsäpplet åker upp och ner. Det är nu han ska presentera sig för miljontals amerikanska tv-tittare. Det här är hans livs chans. Han måste vinna över många av dem om hans boss Mitt Romney ska bli president och hans själv vicepresident.

Sedan Ryan blev utsedd för två veckor sedan har Ryan-effekten uteblivit. Obama fortsätter att leda med några procent trots att utnämnandet av vicepresident brukar ge en omedelbar opinionseffekt.

”Obama slänger bort pengar”

Men kongressmannen från Wisconsin är en kontroversiell politiker. Lika älskad som han är av många republikaner för sin kompromisslösa inställning till att skära ner på staten, lika fruktad är han av många vanliga amerikaner som knappt får pengarna att räcka till.

Så Ryans jobb i kväll är inte bara att elda upp sina egna utan också att gå genom vallen i de amerikanska vardagsrummen. Ryan tar en klunk vatten från ett glas placerat under talarstolen. Slickar sig om munnen.

– Med alla attackannonser mot oss i tv slänger Obama bara bort pengar.

Ryan gör en konstpaus innan han tillägger;

– Det har han ju visat sig vara bra på.

Det första riktiga jublet stiger mot arenans tak där ballongerna för morgondagens kröning av Romney redan ligger i sina nät.

– Många gick på Obamas löfte om förändringar. Men ingen återhämtning finns i sikte.

Vrålar av lycka

Ryan är allvarlig. Han ler nästan inte en enda gång. Nickar tyst åt sig själv när applåderna tystar honom. Som för att visa att han tar sitt uppdrag att fixa landet på största allvar. Men om Romney framstår som känslokall så ger Ryan intrycket av att vara en isbit.

Efter ett tag blir rösten säkrare. Han slår tillbaka mot demokraternas främsta kritik mot honom, att han tänker avskaffa medicare, som ger pensionärerna billigare sjukvård.

– Jag lovar att bevara och stärka medicare för min mamma och för din mamma. Jag vill ha den här debatten. Vi kommer att vinna den.

Nu reser sig delegaterna bredvid mig ur sinas stolar och ger Ryan en stående ovation.

Han anklagar Obama för att vara den president som ökat budgetunderskottet mest.

– Vi måste sluta spendera pengar vi inte har. Så enkelt är det.

Nu vrålar anhängarna av lycka. Ryan är deras man.

Han pratar om sin beundran för Reagan, ett lackmustest för dagens republikaner. I kontrast hävdar han att Obama saknar ledarskap.

– Han är som ett skepp som försöker segla med gårdagens vind.

Ju mer uppvärmd han blir desto fler blir de slagkraftiga formuleringarna. Och nu har han slutat dricka vatten.

– Våra collegestudenter ska inte ligga i sin barnrum och titta upp i taket på blekta affischer av Obama för att de inte har råd att flytta hemifrån.

Delegaterna ställer sig upp igen och jublar. Ropar "Ryan, Ryan, Ryan".

Vill vara the all-american dream

Men Ryan säger inte ett ord om vad han tänker göra för att lösa landets svåra ekonomiska problem. Annat än att han har en plan för att skapa 12 miljoner nya jobb. Men hur ska det ske? Det undrar säkert många tveksamma väljare i sina tv-soffor. Vad säger att Romney/Ryan ska lyckas bättre än Obama?

De sociala frågorna lämnar han i stort sett därhän. Abortdebatten är inget republikanerna vill ha.

Avslutningen är klassisk amerikansk. Den ska visa upp bilden av en vanlig, kärleksfull familjefar. In på scen springer de tre barnen och kastar sig i famnen på pappa. Sedan kommer hustrun och mamma. Ryan är the all-american dream.

Räcker det den 6 november?

ARTIKELN HANDLAR OM