Så slutade den första debatten

1 av 12
NYHETER

Stockholm. Med bara 33 dagar kvar till valet var det på onsdagskvällen lokal tid äntligen dags för de båda amerikanska presidentkandidaterna att mötas ansikte mot ansikte. Ekonomin och jobben dominerade valduellen.

Den första av tre debatter mellan sittande presidenten, demokraten Barack Obama, och hans republikanske utmanare Mitt Romney hölls på universitet i Denver, Colorado,

Obama och Romney inledde med att försöka övertyga väljarna om att deras respektive politik är bäst ägnad att skapa fler arbetstillfällen.

Romney anklagade Obama för att skada ekonomin med sin politik.

– Jag är bekymrad över att den väg vi slagit in på inte varit framgångsrik, sade den republikanske kandidaten.

”Allt han säger är fel”

Obama anklagade i sin tur Romney för att vilja höja skatterna för låg- och medelinkomsttagare och sänka den för höginkomsttagare, något som Romney förnekade. Obama menade också att Romneys skatteplaner riskerar att ytterligare öka USA:s väldiga budgetunderskott.

– Allt han säger om min skatteplan är fel. Min skatteplan bygger inte på budgetunderskottet, försvarade sig Romney.

Nästa fråga till de båda kombattanterna var hur de vill pressa ner landets väldiga budgetunderskottet.

– Presidenten sade att han ville halvera underskottet, tyvärr lyckades han dubblera det, sade Romney.

Obama försvarade sig med att han ärvde ett gigantiskt underskott från den tidigare republikanska administrationen och redogjorde sedan för åtgärder han vill vidta för att balansera budgeten. En av åtgärderna är att höja skatten för dem som tjänar allra mest.

”Det dödar jobb”

– Du höjer skatter och det dödar jobb, anklagade Romney.

Obama anklagade i sin tur Romney för att hans plan för att banta budgetunderskottet skulle gå ut över skolor och hälsovård.

Obama inledde kvällens debatt med en hälsning till sin hustru Michelle. Debatten hålls på deras 20-åriga bröllopsdag och han lovade att nästa jubileum inte ska firas inför 40 miljoner åskådare.

Debatten hålls under tystnad, utan applåder, visslingar och burop, för att tillåta alla att lyssna koncentrerat, sade debattledaren, PBS-journalisten Jim Lehrer.

TT