Obamas mardrömssiffror

1 av 12
NYHETER

Efter natten debatt är kommentatorer eniga om att Mitt Romney vann över Barack Obama.

Enligt siffror från CNN höll tv-tittarna med.

Två tredjedelar av de tillfrågade tyckte att Romney vann.

Under nattens debatt gick Romey till hårt angrepp mot president Obama och hans ekonomiska politik. Debatten var den första av tre inför valet i november, skriver CNN.

Aftonbladets Wolfgang Hansson skriver att han inte skulle bli förvånad om Mitt Romney nu går rejält framåt i opinionsmätningar.

Siffror som CNN tagit fram direkt efter debatten visar att Romney mycket väl kan ta ett stort steg framåt i opinionen.

67 procent av de tillfrågade ansåg att Mitt Romney vann debatten, mot endast 25 procent för president Obama.

Även CBS gjorde en undersökning direkt efter debatten. I den tyckte 46 procent att Romney vann, mot 22 procent för Obama. 32 procent sa att det var jämnt.

Romney har fördel

Romney visade enligt den amerikanska nyhetskanalen mer energi och var på offensiven. Obama gav ett mer defensivt intryck och höll långa tal istället för att svara på vad hans motståndare sa.

En demokratisk partistrateg säger till CNN att "presidenten inte verkade vilja vara där och debattera, vilket Romney gjorde. Presidenten gjorde inte sitt bästa".

Republikanen Alex Castellanos menar att han blev förvånad över Romneys styrka i debatten och säger att han tog vara på tillfället. Vidare tror Castellanos att Romney kan ha en fördel i att ha deltagit i ett flertal primärvalsdebatter.

Kritik mot Obamacare

Romney starkaste punkt i debatten var hans upprepade kritik av vad Obama åstadkommit under sin tid som president, skriver CNN.

Arbetslösheten och den långsamma återhämtningen för ekonomin är tecken på att Obamas politik inte har fungerat, menade Romney.

Under debatten sa Romney att "jag inte hyser tvivel om att medelklassen kommer klämmas åt, om presidenten blir omvald".

Han menade också att en ny fyraårsperiod med Obama kommer betyda att den så kallade "Obamacare", som republikanerna är mycket kritiska till, kommer införas fullt ut.