Deras uppdrag: skymfa Obama

1 av 8 | Foto: Scanpix
Rush Limbaugh: Pratradiovärd med egen show syndikerad på hundratals stationer både på FM- och AM-bandet.
NYHETER

NEW YORK. Det finns de på den amerikanska högerkanten som tycker att Mitt Romney är alldeles för snäll mot Barack Obama.

Men de behöver bara slå på radion eller tv:n för att få sitt lystmäte.

Där kryllar av män och kvinnor som hatar allt Obama står för och inte tvekar att utföra ”the dirty work” åt den republikanske presidentkandidaten.

Och ingen svingar yxan med större lust än bryske Rush Limbaugh...

Barack Obama är en kommunist och muslimkramare som i hemlighet försöker förvandla USA till forna DDR – och även om han inte vore det är han så inkompetent och korrumperad att han skulle förstöra landet i alla fall...

Så, ungefär, kan man sammanfatta den något motsägelsefulla men genuint menliga bild konservativa amerikaner målat av Barack Obama de senaste fyra åren – och frustrationen över att Mitt Romney inte tycks intresserad av att fylla i konturerna i porträttet ordentligt är på sina håll stor.

Uppdrag att skymfa presidenten

Men den republikanska presidentkandidaten försöker i första hand attrahera de ”independent”- och mittenväljare som röstade på Obama för fyra år sedan men känner sig besvikna idag – och för att inte alienera dem tror hans kampanjledning att han måste gå betydligt försiktigare fram.

Uppdraget att skymfa presidenten – och därmed  hålla den så kallade konservativa basen belåten  – överlåter han istället med varm hand åt icke-kampanjanslutna kommentatorer i högerorienterad media.

Och de utför det med stor lust och iver. Det finns en hel skvadron tyckare som dagarna i ända hamrar in budskapet att Obama är vänsterextremist, enfaldig, oamerikansk, farlig, gudlös, opålitlig, inkompetent, korrumperad, lögnaktig, mjuk mot islamistiska terrorister och fast besluten att förändra samhället i grunden.

Här är de med allra störst megafoner.

• Rush Limbaugh: Pratradiovärd med egen show syndikerad på hundratals stationer både på FM- och AM-bandet.

• Sean Hannity: Prime time-ankare på Fox News, med Mitt Romney som flitig gäst i år, och i egen daglig radioshow.

• Glenn Beck: Ultrapopulisten som via sin våldsamt emotionella show på Fox såg till att tea party-rörelsen fick sitt stora genombrott.  Verkar idag på egna kanalen GBTV.

• Ann Coulter: The Queen of mean; satiriker och författare till dussintals hånfulla böcker om liberalismen. På ständig turné mellan konservativa talkshower.

• Mark Levin: Jobbade i Reagan-administrationen, älskar idag att skälla ut meningsmotståndare som ringer till syndikerade radioprogrammet ”The Mark Levin Show”. Ses som en av de stora ideologerna efter ”Ameritopia” – en bok om hur det Amerika ”vi känner” håller på att fördärvas.

• Michelle Malkin: Den mest framstående kvinnliga bloggaren på högerkanten. Flitig, alltid indignerad gäst i Sean Hannitys tv-show.

• Laura Ingraham: Största konservativa kvinnliga radioprofilen.

• Bill O'Reilly: Sedan början av 2000-talet känd som genuin reaktionär i Sverige, men idag är han the voice of reason på Fox...

Med uppemot 20 miljoner lyssnare är just Limbaugh den snåriga konservativa djungelns konung. Den bryske 61-åringen har befunnit sig på rytande korståg mot liberaler i decennier, men lyckats höja tonläget ytterligare några svavelosande snäpp under Obamas tid i Vita huset. Fem dagar i veckan, tre timmar åt gången, sitter han vid sin guldinfattade mikrofon i en studio i Palm Beach i Florida och skär presidenten i strimlor. Med hån, med sarkasmer, med konspirationsteorier om  hur den oduglige socialisten som eventuellt är född i USA – blink, blink – medvetet försöker förstöra landet.

Enormt inflytande

Somliga menar att ”Rushbo” rentav är det republikanernas informelle ideologiske ledare och hans inflytande är obestridligen stort. Ingen i partietablissemanget törs gå emot honom, ens när han tangerar det direkt ociviliserade, för då mobiliserar Limbaugh sina anhängare i förödande, personliga kampanjer. Michael Steele, tidigare ordförande i partiet, blev offer för en sådan. Sedan var hans karriär i praktiken över.

I våras hamnade Limbaugh dock själv i trubbel när han kallade Sandra Fluke – collegestudenten som under kongressförhör försvarade unga kvinnor rätt till subventionerade preventivmedel – för ”slampa”. Annonsörerna höll då på att överge guldkvalen i Palm Beach och han tvingades, mycket motvilligt, be om ursäkt. Han red dock ut den stormen också och är nu, inför spurten i presidentvalet, starkare än någonsin.

Gör vad Romney inte kan

De inblandade karaktärernas grad av engagemang ter sig tidvis förbluffande. En sådan som Sean Hannity producerar alltså även han en tre timmar lång radioshow fem kvällar i veckan. Sedan följer han, varje vardagkväll, upp med en timme på Fox News. Dessutom skriver den 50-årige agitatorn böcker, sköter en hemsida, twittrar och turnerar med en liveshow.  Man undrar om han någonsin gör något annat än bekämpar Barack Obama.

Frågan är vad det har betydelse. Förmodligen inte alls särskilt mycket för valresultatet 6 november. Limbaugh, Beck och de andra predikar mestadels för kören – alltså de partitrogna som skulle rösta mot Obama om han så utmanades av en gråsten.

Men Mitt Romney, som varit gäst hos Hannity flera gånger i veckan sedan vårens primärvalsvinst, är ändå glad att de finns.

De gör det han inte kan.

FAKTA

Här är oppositionen mot Barack Obama är som hårdast

Fox News

Rupert Murdochs ogenerat konservativa nyhetskanal, sedan länge överlägsen

Rush Limbaugh Show

Den konservativa radiokungens egen show, syndikerad på hundratals stationer över hela USA.

Sirius XM Patriot

Satellitkanal i vilken alla kända konservativa radioröster, utom Limbaugh, bekämpar Obama dygnet runt.

GBTV

Glenn Becks egen relativt nystartade tv-kanal.

New York Post

Ytterligare en Murdoch-produkt, där the usual supsects ständigt gästar med krönikor och annan opinionsbildning.