”Joe Biden gjorde jobbet för Obama”

Proffstyckarna i mejlduell

NYHETER

MANUEL: Då är vi väl överens efter kvällens debatt, hoppas jag. Ryan blev överkörd av en övertänd Biden. Och framför allt: skillnaden mellan kandidaterna/partierna/ideologierna blev tydliga. Det visade sig dessutom att Ryan var som allra svagast i den ekonomiska delen av debatten. Inga detaljer om hur skattesänkningarna ska finansieras och kritiken mot Obamas stimulansplan föll pladask: ”He (Ryan) sent me two letters saying ‘can you send me some stimulus money for companies here in Wisconsin.”

Roland Poirier Martinsson (RPM): Mina två starkaste intryck av debatten var dels, Joe Bidens märkliga breda, nästan desperata leende, dels att det var en mycket dålig debatt. Kanske den sämsta debatten jag sett på den här nivån någonsin. Vinnare? Vi hade just en omröstning här, och jag tillhörde dem som inte kunde välja. Det betyder dock inte att debatten i sig inte kan ha vissa konsekvenser för det som verkligen gäller: Obama eller Romney?

MANUEL: Och jag som tyckte precis tvärtom. En av de bästa VP-debatterna jag sett. Den hade nerv, var debattglad och kändes...på riktig. Annars brukar just dessa tillställningar vara rena sömnpillren. Det blev tydligt att Biden gjorde jobbet som Obama misslyckades med i Denver - han attackerade (ibland lite för mycket) Romneys politik. Kan jag mina väljare kommer de säga att det slutade oavgjort. Men viktigare än så: demokratiska gräsrötterna är fired up igen.

RPM: Debatten var pratig, osammanhängande, Bidens extremt hånfulla beteende fick Ryan att tappa fattningen, och förlora sin resonerande förmåga. Detta var verkligen inte en debatt som fick tittaren att känna stolthet över USA:s politiska samtal, och det var Crazy Uncle Joes fel. MEN! Och detta är viktigt. Biden avväpnade därmed Ryans styrkor, och han tog en smäll för sin president. I morgon kommer Biden att hånas – rättmätigt – men inget av det som demokraterna fruktade skulle hända blev verklighet. Romneys momentum fick ingen extra skjuts. Ryans kunnighet syntes inte. Man kan sammanfatta debatten på ungefär samma sätt som man kan sammanfatta Obamas hela kampanj: den brända jordens taktik.

MANUEL: Läste att Biden avbröt sin motdebattör vid 82 tillfällen. Måste vara rekord av något slag. På tal om Ryans kunnighet - ofta lade han ju krokben för sig själv. Som när han lyfte in sin egen hemstad Janesville i arbetslöshets-debatten. Han om någon borde veta att den fallit från ca 14 % 2009 till under 9 % 2012. Vet inte om det var Bidens "hånfulla beteende" som fick Ryan att tappa fattningen eller tro att han skulle komma undan fakta. Till skillnad mot Romney synades Ryans kort, hårt och brutalt. CBS News mätning ger Biden segern med 50/31. Men jag tror att de kommer spreta under dagen. Men återigen: luften för de demokratiska kampanjarbetarna blev lättare att andas och stegen bestämdare mot mål. Mission completed.

RPM: Efter debatten mellan Romney och Obama tog det fem minuter, sedan överöstes journalister med påstådda exempel på hur Romney inte hållit sig till sanningen, eller åtminstone hårdvinklat sina fakta. Jag har redan fått två email av exakt samma slag, fast den här gången gäller det Bidens liberala förhållningssätt till vad som är sant och falskt. Det skulle inte förvåna mig om detta blir ett sidotema i kommentarerna i morgon. Men annars vill jag upprepa det jag redan sagt: Bidens otrevliga agerande och den låga kvaliteten på debatten kommer att dominera nyheterna. Dessutom ytterligare en sak: att debatten handlade för mycket om utrikespolitik och för lite om jobb och ekonomi. Nu kom nyss CNN:s mätning, som utnämner Ryan till klar segrare. Jag instämmer om frågan gäller den här debatten, men vad det verkligen handlar om är Romney mot Obama. I det fallet uppnådde Biden sitt syfte, att sänka samtalet till en så låg nivå att det blev irrelevant.

FAKTA

De här är Proffstyckarna

MANUEL FERRER

Politisk mittfältsstrateg som älskar en brutal kapning lika mycket som en vacker överstegsfint. Arbetade som consigliere i regeringskansliet under Perssondynastin och avslutade den politiska karriären som presschef för Socialdemokraterna. Letar numera charmig NY-lägenhet på kvällarna och driver strategibyrån Progress på dagarna.

ROLAND  POIRIER MARTINSSON

Filosof, författare, katolik. Medlem av den internationella högerkonspirationen. Flyttar snart hem till Texas, där han ägnar sig åt att äta biff med tabasco i sällskap med republikanska höjdare. Festade med Obama när denne svors in som president, men höll på hans motståndare. I dag leder han Timbro Medieinstitut.

Aftonbladet