Tuff match för Romney i natt

Utrikespolitiken är Obamas starkaste gren – men utmanaren hoppas kunna rubba presidenten

1 av 2
NYHETER

BOCA RATON. Tufft, men inte omöjligt.

Mitt Romney vet att han har sin svåraste match hittills framför sig.

Utrikespolitik anses vara president Barack Obamas största styrka.

Den tredje och sista presidentdebatten drar i gång klockan 03.00 i natt, svensk tid. Då ligger fokus helt på utrikespolitik.

För Mitt Romney är debatten sista chansen att måla ut Barack Obama som en svag ledare, till viss del ansvarig för tragedin i Benghazi. För Obama är det en chans att måla ut sin konkurrent som en naiv nybörjare, som är villig att sätta politik före nationell säkerhet.

För Romney så blir det en svår uppgift att konkurrera med den sittande presidenten, som under sina 3,5 år vid makten dragit ur de amerikanska trupperna ur Irak och dödat Usama bin Ladin – två ämnen som blivit en del av presidentens valslogan. Svår, men inte omöjlig.

Obamas övertag minskar

En undersökning från CBS tidigare i veckan visade att Obama leder över Romney med 47 mot 43 procent när det kommer till vem det amerikanska folket anser är bäst lämpad för att fatta beslut gällande utrikespolitik. En klar ledning, men samtidigt en avsevärd försämring. Samma undersökning i september månad visade på 15 procentenheters ledning för Obama.

Totalt kommer fem ämnen att avhandlas i natt:

1. Amerikas roll i världen.

2. Afghanistan och Pakistan.

3. Kinas framfart och morgondagens värld.

4. Säkerhetsgränser – Israel och Iran.

5. Förändringar i Mellanöstern och terrorismens nya ansikte.

Alla ämnen har tio minuter var utom det sista, som moderatorn Bob Schieffer tilldelat 20 minuter.

Romney fokuserar på Kina

Utrikespolitiken har hamnat lite i skymundan jämfört med det som är väljarnas viktigaste fråga i det kommande valet: ekonomin. Men Michael O'Hanlon, forskningsdirektör vid Brookings utrikespolitiska institution, säger till CBS att han är förvånad att Romney inte har tagit chansen att koppla ihop utrikespolitiken med den ekonomiska krisen inrikes.

– Jag trodde att han skulle göra en egen resa till Tyskland, till exempel. Träffa europeiska ledare och diskutera. Visa att allt hänger ihop, säger han till CBS.

Men istället har Romney använt samma slogan under hela kampanjen: presidenten har inte varit ”tillräckligt tuff mot Kina”, han har varit ”passiv i Mellanöstern” och han har tillbringa åren i Vita huset med att åka jorden runt på en ”ursäktsturné”. Och undersökningar från den andra debatten visar att när Romney försökte kritisera presidenten gällande utrikespolitik och denne gav svar på tal resulterade det i en av Obamas starkaste stunder, enligt tittarna.

Klart är i alla fall att båda kommer att göra sitt bästa för att få den andra att verka dum.

Aftonbladet liverapporterar från debatten med start 02.30.