I natt blev Romney fredsduva

Byter skepnad gång på gång

NYHETER

Kappvändaren Mitt Romney förnekar sig inte. Plötsligt fick vi se ännu en rollfigur.

Fredsduvan Romney.

Obama vann debatten men det är fortfarande inte säkert att han vinner valet.

Båda kandidaternas strategi var klar från första stund.

Romney kom för att hålla med. Obama för att gå till attack.

Presidenten väl medveten om att han var tvungen att vinna och vända Romneys medvind som fortfarande håller i sig från den första debatten.

För Romney handlade det om att sudda ut bilden av den högerextrema republikanen som tänker starta krig så fort han sätter sig bakom skrivbordet i Ovala rummet. Så istället för att attackera Obama höll han gång på gång med presidenten.

Romney var livrädd att Obama skulle lyckas utmåla honom som en krigshetsare. Så rädd att han till och med placerade sig till vänster om presidenten. Som när han sa "att vi inte kan bara döda oss ur det här" med hänvisning till dödsskjutningen av al-Qaidaledaren Usama bin Ladin.

Utmanaren ville försäkra väljarna att han inte är någon ny George W Bush.

Fredspresident

Romney är notoriskt känd för att hela tiden uppträda i nya skepnader. Under primärvalen spelade han rollen av superhöken för att ta hem sitt partis nominering. Sedan den första debatten har han rört sig mot mitten för att inte skrämma bort väljarna som ännu inte bestämt sig.

Taktiken att säga vad som krävs för att bli vald verkar fungera trots att Obama gång på gång påtalade hur Romney ändrar ståndpunkter.

I dag var det uppenbart att Romney särskilt försökte vinna kvinnorna – där Obama är stark – genom att visa upp en mildare sida. Istället för krig pratade han om sig själv i termer av fredspresident.

Därför var han inte rädd för att ännu en gång ändra ståndpunkt. Tidigare har Romney sagt att det är generalerna som ska bestämma när USA ska dra sig ur Afghanistan inte presidenten. Nu gav han tittarna beskedet att de amerikanska trupperna ska ut senast 2014.

På många sätt var det här mer av en diskussion än en debatt. De få gångerna det hettade till var när Romney flydde till sin favoritfråga, ekonomin.

De första opinionsmätningarna bekräftar känslan att Obama kom ur debatten som klar segrare. CNN:s första mätning visade att 48 procent tyckte Obama vann. 40 procent ansåg att Romney segrade.

Obama för nedlåtande?

Även om Obama vann debatten lyckades Romney med sitt viktigaste mål. Att klara commander-in-chief testet.

Han framstod som tillräckligt kunnig och sansad för att väljarna ska känna sig hyfsat trygga med att låta honom ha fingret på kärnvapenknappen.

Efter debatten tyckte nästan lika många av tittarna att Romney skulle klara rollen som överbefälhavare som presidenten. 60 procent för Romney. 63 för presidenten.

Debatten saknade knock-out slag. Obama fick skrattarna på sin sida när han sarkastiskt svarade på Romneys klagomål över att antalet stridsfartyg minskat sedan 1916.

– 1916 hade vi färre hästar och bajonetter också, sa Obama. Vi har saker i dag som hangarfartyg där flygplan kan landa.

Poängen gick till Obama men frågan är om han var alltför nedlåtande och aggressiv under delar av debatten.

Slutresultatet efter de tre debatterna är 2-1 till Obama. Men det är inte detsamma som att han vinner valet.

Vi får besked om några dagar när opinionsmätningarna tickar in men första känslan är att Obama debattseger inte räcker för att på något avgörande sätt vända valvinden i hans riktning.

De sista två veckornas kampanjande bestämmer utgången.