Frivilliga jobbar vidare – trots inställd valrörelse

Foto: Magnus Wennman
På Romney-kampanjens Victory Office i förstaden West Allis utanför Milwaukee är det full aktivitet.
NYHETER

WEST ALLIS, WISCONSIN. Bägge presidentkandidaterna har tills vidare ställt in sina kampanjframträdanden.

Men hos gräsrötterna fortsätter valrörelsen som om inget hänt.

Foto: Magnus Wennman
Hos gräsrötterna fortsätter valrörelsen som om inget hänt.

På Romney-kampanjens Victory Office i förstaden West Allis utanför Milwaukee är det full aktivitet trots att Mitt Romney ställt in kvällens framträdande i stan.

Darlene Winks telefon ringer hela tiden. De flesta är människor som vill ha Romney/Ryan-skyltar att sätta upp i sin trädgård.

– Vi har delat ut över 7 000 skyltar de senaste fem månaderna, berättar Darlene innan hon än en gång lyfter på luren.

Många som ringer är besvikna över att Romney inte kom till Wisconsin som planerat.

– Men vi fortsätter jobba som vanligt för att han ska bli vald, säger Roseanne Dieck, en annan av de frivilliga som arbetar på kampanjkontoret.

Inte vunnit sen 1984

Samtidigt följer hon på datorn uppdateringarna om monsterstormen Sandy.

Republikanerna har inte vunnit Wisconsin sedan valet 1984 men de senaste veckorna har Romney konstant ätit in delar av Obamas försprång. Roseanne är övertygad om att deras arbete kan få det att tippa över till Romneys fördel. Vinner han Wisconsin ökar hans chanser att bli vald till president.

Tror Darlene att stormen och de inställda kampanjmötena kan påverka utgången av valet?

– Du menar för att Obama kan ta på sig rollen av landsfader? Tja, jag vet faktiskt inte. Men jag tror att den viktigaste frågan för folk trots allt är jobben. Vi har 23 miljoner arbetslösa i det här landet. Wisconsin är också hårt drabbat. I slutändan tror jag folk bryr sig mer om det än en storm som är över om några dagar.

”Landet på väg åt fel håll”

Dörren öppnas och en yngre man i mörkgrå rock kliver in med repliken:

– Finns det något jag kan hjälpa till med i en timme eller två?

Ryan Petersen har aldrig deltagit aktivt i någon valrörelse men nu kände han att tiden var mogen.

– Jag hade lite tid över och kände att jag ville hjälpa till. Det här landet är på väg åt fel håll. Regeringen lägger sig i alldeles för mycket. Man gör folk beroende av hjälp istället för att lära dem att klara sig själva.

Han får ett papper i handen med namn och telefonnummer. Några minuter senare ringer han upp presumtiva republikanska väljare och poängterar hur viktigt det är att de verkligen går och röstar på valdagen.

Delad nation

Kurt Hildebrandt har precis varit ute några timmar och knackat dörr. Han brukar hinna med 7-8 hushåll per timme. Nu kommer han in för att hämta nya adresslistor.

– Antingen får jag dörren i ansiktet eller så är folk glada och trevliga när jag kommer. USA är en väldigt delad nation.

Den här typen av gräsrotsarbete är vad som håller valrörelsen igång. De stora kanonerna må ha klivit ur rampljuset så länge stormen dominerar tv och tidningar men gräsrötterna fortsätter envetet kampen om rösterna.