”Har aldrig sett henne så här skarp”

1 av 5 | Foto: PER BJURMAN
Hillary Clinton kampanjar i Des Moines.
NYHETER

DES MOINES. Det som hände i Iowa för åtta år sedan ska inte få upprepas på måndag.

Så det är en sällsynt energisk och aggressiv Hillary Clinton som dygnen innan det första provvalet kampanjar i delstatshuvudstaden Des Moines.

– Ja, jag har aldrig sett henne så här skarp. Hon var fantastisk, säger supportern Ron Taylor efter ett valmöte på en skola strax utanför centrum.

Bara några få dygn återstår tills väljarna här på Iowas vindpinade slättland samlas i skolor och kyrkor och föreningslokaler och försöker enas om vem de vill se som respektive partis presidentkandidat och det är lätt att föreställa sig att det ilar av oro i mellangärdet på demokratiska ”front runnern” Hillary Clinton.

Hon var storfavorit även vid samma tid 2008 – och då slutade med att hon fick stryk av både Barack Obama och den sedermera skandaliserade John Edwards.

Sanders plötsligt ett hot

Åtta år senare har Bernie Sanders plötsligt seglat upp som allvarligt hot mot det som för bara en dryg månad sedan såg ut som en kassaskåpssäker seger.

Clintons sätt att hantera situationen:

Hon kampanjar mer passionerat och aggressivt och energiskt än kanske någonsin tidigare.

Det är i alla fall det  intryck hon ger under ett valmöte i en liten gymnastiksal vid Grand View University strax utanför centrala Des Moines på fredagsförmiddagen.

Just Sanders aktar hon sig i och för sig att gå för hårt åt, väl medveten om att alltför brutala angrepp på honom kan väcka anstöt hos demokrater som finner den gamle socialisten sympatisk. Det enda de två-tre hundra supportrar som samlats under basketkorgarna i den lilla arenan får höra om honom som liknar kritik är att hans idé om ett helt nytt system för sjukvårdsförsäkringar är sämre än Hillarys förslag att bygga vidare på Obamacare – och att hon dessutom är beredd att gå längre för att stävja storbankernas excesser.

Men den 68-åriga före detta senatorn och utrikesministern är desto mindre oblyg när hon framhäver sin egen allmänna förträfflighet – och när hon går till attack mot de republikanska motståndarna.

”Är mot alla rättigheter”

– Jag har slut på ord för att beskriva vad som händer på den där sidan, heter det bland annat.

– Låt dem inte få tillbaka Vita huset så de kan förstöra och riva upp allt vi åstadkommit. Vi kan inte gå tillbaka ett system när den som varit sjuk tidigare inte kan få vård, fortsätter hon.

Hon hånar också republikanerna för en syn på klimatförändringar som, menar hon, formulerats av de beryktade bröderna Koch och för att de ”är mot alla rättigheter vi har”.

Hillary slår vidare fast – och det mycket bestämt – att hon skrämmer dem.

– Oh boy, de är rädda för mig. De vet att jag vet hur man stoppar dem. Det är därför ni kan se att jag blir attackerad i varje kampanjfilm de strösslar med på tv, menar hon.

”Beroende av Medicare”

Budskapet, och stilen, går hem:

– Jag har aldrig sett henne så här skarp, det var fantastiskt, säger supportern Ron Taylor.

– Jag uppskattar framförallt att hon är så precis och specifik när hon berättar vad hon vill göra, hon kommer aldrig med plattityder. Jag tror hon skulle bli en enastående president.

Sjuksköterskan Joy Kerkhoff håller med.

– Många av mina patienter är beroende av programmen Medicare och Medicaid och de är väldigt oroliga och nervösa över vad som kommer hända. Jag tycker det är fel att de ska behöva vara det och Hillary har, som jag ser det, bevisat att hon tänker kämpa för dem och för oss alla.

”Blir bättre och bättre”

Dick Dearden, själv senator i Iowas delstatssenat, och hustrun Sharon har sett den berömda partivännen vid fyra tillfällen senaste året och tycker att framträdandet på Grand View-universitetet är det hittills bästa.

– Hon blir bara bättre och bättre och det börjar verkligen kännas som att hon är rätt person vid rätt tillfälle, säger de.

Tycker, och känner, tillräckligt många i Iowa likadant?

Hillary Clinton hoppas innerligt.

Annars går mardrömmen från 2008 i repris.

Fotnot: Per Bjurman rapporterar om presidentvalet i bloggen Vägen till Vita Huset