Vallokalerna öppnar – snart avgörs det

1 av 23 | Foto: ANDREAS BARDELL
NYHETER

DES MOINES, IOWA. Klockan 2 i natt öppnade vallokalerna i Iowa.

De första vallokalsundersökningarna tyder på att det blir en rysare.

Mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders är det mycket jämnt – och i Republikanernas presidentrace utmanar Marco Rubio de två favoriterna.

De hoppfulla presidentkandidaterna fortsätter att resa kors och tvärs över den glesbefolkade delstaten även under valdagen. Vallokalerna öppnade kl 19 lokal tid, två på natten svensk tid.

Tidiga vallokalsundersökningar från CNN och nyhetsbyrån AP tyder på ett rysarval. Hillary Clinton har haft ett försprång till Bernie Sanders på den demokratiska sidan, men tidiga mätningar tyder på att kampen mellan dem blir mycket jämn, skriver AP.

Varnar för snö

Vädret är än så länge fantastiskt. Några minusgrader men en strålande sol som värmer. Men väderlekstjänsten varnar för att ett snöoväder ska dra in sent på kvällen. Det kan påverka människor vilja att ge sig ut och rösta.

Valrörelsen har varit mycket hård men tuffa angrepp på de egna partikamraterna. Donald Trump har satt ribban med sina förolämpningar och flera av de andra kandidaterna har svarat med samma mynt.

De flesta av dem har rest runt i Iowa i månader för att locka väljare.

Trump i ledningen

Enligt de senaste opinionsmätningarna är det mycket jämt inom båda partierna. Fastighetsmiljardären Donald Trump leder med fem procentenheter över Texassenatorn Ted Cruz med Floridasenatorn Marco Rubio på tredje plats.

Enligt de första vallokalsundersökningar är det också de tre som ligger i topp.

Hillary Clinton leder med några procent över utmanaren Bernie Sanders, socialisten från Vermont. Men ledningen ryms helt inom felmarginalen.

Opinionsmätningarna i Iowa måste tas med en nypa salt på grund av hur valet går till. Det är inte som ett vanligt val där man står i ett litet bås och i hemlighet lägger ner en röstsedel. På ett nomineringsmöte, kallat caucaus, träffas de boende i grannskapet och diskuterar i grupper vilken kandidat som de vill stödja. Det finns stora möjligheter att övertyga sin granne om att välja en annan kandidat än den han tänkt från början.

Det är nästan alltid så att opinionsmätningarna i Iowa slår fel. Överraskningar är vanliga.

Högt valdeltagande kan gynna outsiders

Avgörande för utgången blir vilken kandidat som lyckas bäst med att få sina väljare att verkligen ta sig till vallokalen. Många av de som sagt att de tänker rösta på Trump har aldrig förr deltagit i ett nomineringsval. Det är väljare som tidigare struntat i politiken och röstskolkat. Ted Cruz däremot har många väljare som är vana att gå till nomineringsmötena.

På den demokratiska sidan är det likadant. Sanders har ett större stöd bland väljare som inte brukar rösta än Hillary. Så ett högt valdeltagande väntas gynna outsiders som Trump och Sanders.

I valet 2008 röstade 119 000 republikaner. 2012 var det rekord med 121 500. Ungefär lika många röstar på den demokratiska sidan.

Så det är bara de mest engagerade kärnväljarna som går till nomineringsvalen. Iowa har en befolkning på för tre miljoner. För den som tidigare inte anmält sin partitillhörighet går det att registrera sig vid vallokalen under kvällen.

Det går inte att säga en exakt tidpunkt för när valresultatet är klart. Nomineringsmötena kan ta olika lång tid beroende på hur snabbt deltagarna kan enas. Experterna räknar med att ett resultat för republikanerna är klart tidigast kl 22 lokal tid, 05 på tisdag morgon svensk tid. Men det kan mycket väl ta några timmar till.

Demokraterna brukar ta lite längre tid på sig än republikanerna.

FAKTA

Hålltider (alla tider är lokala tiden i Iowa. -7 timmar jämfört med svensk tid):

Under dagen: Några av kandidaterna fortsäter kampanja. Donald Trump är i Cedar Rapids. Ted Cruz i Marion och Jeb Bush i Des Moines.

19.00 Vallokalerna öppnar och nomineringsmöten inleds

20.00 - Vartefter de blir klara rapporterar varje valdistrikt sina resultat till centralen på Locust Street i Des Moines där resultaten sammanställs och omedelbart offentliggörs.

22.00 - Någon gång efter klockan tio beräknas republikanernas resultat vara klart. Demokraternas brukar ta lite längre tid. Men beroende på hur mycket diskussion det blir på nomineringsmötena så kan det ta ända till midnatt eller längre.