Segraren Cruz skapar elektrisk stämning

1 av 7
NYHETER

DES MOINES. När Ted Cruz utropas till segrare stiger jublet i den utkylda plåtlada där valvakan hålls.

Anhängarna börjar skandera "Ted, Ted, Ted”.

En halvtimme senare kommer Cruz in till ett öronbedövande jubel. På scenen står redan hans pappa och mamman som sitter på en rullator. Han ger båda en öm kram.

Cruz ögon är fuktiga. Han är oerhört rörd. Kanske förvånad, rentav chockad av sin överraskande seger. Jag står bara några meter ifrån honom och kan se svettdropparna som tränger fram på överläppen.

– Resultatet visar att det inte är media, etablissemanget i Washington eller lobbyisterna som bestämmer vem som ska bli USA:s nästa president. Utan ni, folket.

I motsats till sina valmöten där han talar utan manus ser jag nu hur Cruz ofta blickar ner på ett papper i talarstolen. Men rösten och det pastorlika sättet att tala är detsamma som jag hörde på ett av hans valmöten häromdagen. Han skapar en elektrisk stämning bland de redan troende.

Han växlar mellan det personliga och det presidentmässiga.

Varnar IS-anhängare

Ena stunden berättar han om sin pappa som kom från Kuba med hundra dollar insydda i kalsongerna. I nästa varnar han anhängare till IS som funderar på att genomföra terrorattacker mot USA. Han lutar sig fram över talarstolen och säger långsamt samtidigt som han sträcker fram ett varnande finger:

– Ni skriver under er egen dödsdom.

Publiken vrålar av upphetsning.

Sådär håller han på. En farlig motståndare nu när han fått vittring på presidentposten. Han kommer inte att ge sig lättvindigt nu när han har vinden i ryggen.

Många av de närvarande anhängarna hade visserligen trott på sin kandidat men de fruktade också att opinionsmätningarna som hela tiden hade Trump överst hade rätt. Istället var det Cruz överlägsna partiorganisation som segrade.

”Visste att han skulle vinna”

På scenen står ett lokalt coverband, Black Top, och spelar countryinspirerad musik.

TrusTed står det fyndigt bakom scenen. På båda sidor hänger idolporträtt på en Cruz som med handen på hjärtat och statsmannamässig min blickar mot framtiden.

Många av anhängarna är klädda i en idrottströja med nummer 45 på magen. Tanken är att Cruz ska bli USA:s 45:e president. Gail är en av dem som bär tröjan. Hon har arbetat som frivillig åt Cruz de senaste månaderna.

– Jag visste att han skulle vinna. Jag bad för honom.

Utkyld plåtlada

Ett stort journalistuppbåd har monterat upp tv-kameror längs den andra kortsidan. Vi reportrar sitter på en enda lång rad som är täckt av svart, silkigt tyg. Vad jag kan se är vi de enda internationella journalister på plats. Det verkar som de flesta inte trodde att Cruz skulle kunna skrällvinna trots att han länge legat hack i häl på Trump i opinionsmätningarna.

Medan Trump sitter i sitt fina ballroom på Sheraton håller Cruz en valvaka som är väldigt low key. Den hålls i Elwell Family Foodcenter, en rätt utkyld plåtlada på Iowa State Fairground i ett område som definitivt inte känns som något av Des Moines mest fashionabla. Kanske vill Cruz vara försiktigt med att spendera ur kampanjkassan. Det är ju många primärval som återstår. Det kan också vara så att han medvetet vill framstå som en enkel man från prärien. Sånt går hem här i glesbefolkade Iowa.

Redan i kväll sätter han sig på planet till New Hampshire. Kampen om presidentposten går vidare.