Kasichs förvandling – från buse till bussig

Chris Christie, Jeb Bush och John Kasich har allihop kniven på strupen.
NYHETER

Bakom opinionslokomotiven kämpar det republikanska etablissemangets favoriter för att hålla sig kvar i presidentracet.

För en av dem – Ohioguvernören John Kasich – ska nu en flera år lång totalförvandling sättas på prov.

– Om jag sumpar New Hampshire är matchen över, säger han.

Donald Trump och Ted Cruz tuppfäktning i opinionstäten är ständiga världsnyheter. Men bakom de två mest omskrivna namnen finns de kandidater som den republikanska partikärnan i Washington DC sätter sitt hopp till när det kommer till att slå en demokrat i valet i november.

Jeb Bush, Chris Christie och John Kasich är tre av dem som hamnat i skymundan för de mer extrema presidentkandidaterna och kammade hem mellan 2,8 och 1,8 procent av stödet i omröstningen i Iowa. När det nu snart är dags för New Hampshire att säga sitt gäller det att hänga med – eller försvinna. Precis som kandidaterna Rick Santorum, Rand Paul och Mike Huckabee redan gjort den här månaden.

Renoverad image

Ohioguvernören John Kasich är dramatisk när han kommenterar läget inför New Hampshire-omröstningen:

– Om jag sumpar New Hampshire är matchen över, säger han enligt Politico.

Politico beskriver i en artikel hur Kasich under flera års tid satsat allt på att helt och hållet göra om sin image för att lyckas med vad som i princip är omöjligt för en politiker, skriver nyhetssajten:

”Att transformera sig till en någon som folk faktiskt gillar”.

För John Kasich är uppgiften kanske extra tuff eftersom han under sin över 30 år långa politiska karriär gjort sig känd som butter, obehaglig och rentav elak. När hans kandidatur blev känd undrade tidningarna i hans hemstat Ohio om att ”Kasich är en för stor skitstövel för att bli president”.

Hans stil har liknats med Donald Trumps så till vida att allt kan hända och han kan säga vad som än faller honom in under sina framträdanden. Ett exempel som använts för att illustrera hans buffliga sida är hans ”Parkinsons-imitation”, vilken det är en underdrift att beskriva som okänslig.

Från åskväder till solstråle

Men nu är det tänkt att sådana utspel och kommentarer som kängan han riktade mot lobbyister två dagar efter att han blivit Ohios guvernör 2010 ska vara ett minne blott. Då sa han så här:

– Om ni inte hänger med bussen så kommer vi att köra över er med bussen, sa han, enligt Politico.

Han har bland annat gjort sig ovän med statens samtliga poliser och räddningstjänstanställda efter att ha försökt införa omfattande anti-fackliga åtgärder. När det stoppades bytte han fot.

Nu har guvernören i stället lanserat en stil där ”allt är möjligt”.

– Du kan faktiskt leva på den soliga sidan av gatan och inte bara tro, utan veta, att om vi arbetar tillsammans, som amerikaner, så kan vi möta alla hinder, har Kasich sagt under sin kampanj.

Samtidigt som Kasich kämpar med sin image kör en av hans motståndare bland etablissemangets favoriter på i samma stil som vanligt.

Och nu med tungt stöd i sin kampanj. Nyligen lanserades tv-reklam där Jeb Bush bror, den före detta presidenten George W Bush, talar sig varm för sitt syskon.

– Det viktigaste jobbet för USA:s president är att skydda Amerika. Nästa president måste vara beredd att leda. Jag känner Jeb. Jag känner hans goda hjärta och hans starka rygggrad, säger storebror Bush.

– Jeb kommer ena vårt land.

”Jeb håller landet säkert”

Han menar även att lillebror Bush är rätt man i kampen mot terror och att Jeb Bush har de hårda nyporna som behövs för att vidta de åtgärder som krävs.

– Jeb Bush är en ledare som kommer att hålla vårt land säkert, säger George W Bush.

Jeb Bush rapporteras också ha slagit sig samman med Chris Christie för att ge sig på en gemensam motståndare – Marco Rubio, skriver New York Times.

Tidningen skriver att för Christie är det en sista livlina i den för honom så viktiga staten New Hampshire. Samtidigt som han allierat sig med Bush har New Jersey-guvernören släppt en bombmatta av hårda utspel mot just Rubio.

Ständigt övertrumpade

Bland annat sår han tvivel kring Rubios kompetens som senator och jämför honom med en mellanstadieelev.

– Jag utmanar alla att visa mig någonting som Rubio har åstadkommit under sin tid i senaten, säger Christie enligt New York Times.

– Jag kan inte hitta något.

Samtidigt fortsätter Trump att behålla ledningarna i opinionsmätningarna inför omröstningen i New Hampshire. Något han som vanligt inte är sen med att skryta över i sociala medier, nu senast visar han glatt upp en UMass-mätning som presenteras av MSNBC där han har mer än dubbelt så stort stöd som tvåan Marco Rubio.

”Mycket fint”, twittrar han.