Uppstickaren John Kasich skrällde i natt i New Hampshire

Doldisen vill ena Trump-motståndarna i Republikanerna

1 av 5
NYHETER

Han är en okänd guvernör som har utsatts för en brutal smutskastningskampanj.

Men trots det slutade John Kasich på andra plats i primärvalet i New Hampshire.

– Ljuset har segrat över mörket, sa han när resultatet var klart.

Som väntat var det Republikanernas Donald Trump och Demokraternas Bernie Sanders som blev de stora vinnarna i nattens primärval i New Hampshire.

Den stora överraskningen stod doldisen John Kasich för. Han är guvernör i Ohio, och fick drygt 16 procent av republikanernas röster. Det tog honom till en andraplats efter den kontroversielle affärsmannen Trump.

Detta trots att motståndarna plöjt ner miljontals dollar i en kampanj för att sprida negativa budskap om uppstickaren.

– Ljuset har segrat över mörkret i politiken, sa Kasich när andraplatsen var ett faktum.

”Nu väntar fler prövningar”

63-årige John Kasich hade satsat allt på att lyckas i New Hampshire. Han har rest runt i hela delstaten, och hållit över 100 stormöten. Enligt amerikanska bedömare var nattens val helt avgörande för guvernörens fortsatta kampanj.

Efter framgången tror många att Kasich kan bli ett reellt alternativ för republikanska mittenväljare.

– Jag har aldrig varit med om en kampanj där jag varit så lugn. Nu väntar fler prövningar, och jag tänker hålla fötterna på jorden och röra mig framåt långsamt, säger John Kasich i en intervju med New York Times.

Rutinerad politiker

1978 blev den då 26-årige Kasich den yngste personen någonsin att väljas in i delstatssenaten i Ohio. 1983 valdes han in i kongressens representanthus. Där blev han kvar i nästan 20 år. Innan han 2011 blev guvernör i Ohio arbetade han bland annat i näringslivet och för tv-kanalen Fox News.

John Kasich beskrivs som en moderat republikan. I likhet med majoriteten inom partiet är han för låga skatter, mot abort och positiv till rätten att bära vapen.

Men enligt sajten vox.com sticker Kasich ut på flera viktiga områden. Han har bland annat genomdrivit Obamas vårdreform Obamacare i Ohio. Reformen är impopulär bland många republikaner.

– När du står inför sankte Per kommer han förmodligen inte att fråga dig vad du gjorde för att begränsa statens makt. Men han kommer att fråga vad du gjorde för de fattiga. Då är det bäst att du har ett bra svar, har Kasich sagt i en intervju.

En annan punkt där 63-åringen skiljer sig från partilinjen är migrationen. Kasich är mer flyktingvänlig än majoriteten av sina partikamrater.

Vill ena Trump-motståndare

Efter framgången i New Hampshire hoppas guvernören kunna samla Trump-kritikerna i Republikanerna. Men den fortsatta kampanjen lär bli allt annat än enkel.

Bedömare förutspår att John Kasich kommer att få det svårt i mer konservativa delstater. Det finns också ett utbrett tvivel kring huruvida hans pengar kommer att räcka. Kasich samlade bara in 7,6 miljoner dollar, motsvarande drygt 60 miljoner kronor, förra året. Det kan jämföras med de 47 miljoner som republikanske konkurrenten Ted Cruz fick ihop.