Nu är det krig mellan Cruz och Trump

1 av 4 | Foto: PER BJURMAN
Ted Cruz.
NYHETER

EASLEY, SOUTH CAROLINA. Han blir kallad lögnare, instabil och frånstötande av en allt ilsknare Donald Trump.

Men Ted Cruz bryr sig inte nämnvärt.

När Aftonbladet träffar honom i det rökiga oset på Mutts BBQ i lilla Easley i västra South Carolina förefaller han snarast road av rivalens ursinniga attacker.

– En färsk mätning visar att jag nu har större nationellt väljarstöd än Donald Trump. Jag förväntar mig en storm av tweets när som helst, kluckar han till skrattsalvor från revbensspjällsmumsande supportrar.

Det är inte länge sedan Donald Trump och Ted Cruz var – eller åtminstone försökte framställa sig som – det republikanska startfältets enda riktiga polare.

De undvek nogsamt direkta konfrontationer under höstens många debatter och sa bara smickrande saker om varandra.

Men i takt med att det inledande provvalet i Iowa närmade sig surnade stämningen och när Cruz – enligt Trump efter att ha fuskat – dessutom vann blev osämjan riktigt påtaglig.

Nu, lagom till det utslagsgivande valet i South Carolina, har regelrätt krig utbrutit.

”Han är instabil”

Cruz fullkomligen pumpar negativa reklamsnuttar om Trump på de lokala tv-stationerna här nere och fastighetsmiljardären – som ett par dygn innan vallokalerna öppnar fortfarande har en till synes betryggande ledning à 15 procentenheter – är rasande.

Han beskriver främste utmanaren som den störste lögnare han någonsin stött på, hävdar att han är en osympatisk och frånstötande knöl ingen i kongressen gillar och dristade sig vid ett par valmöten tidigare i veckan till och med att påstå att Texas-senatorn ”ärligt talat är instabil”.

Dessutom hotar Trump, om de negativa attackerna fortsätter, att stämma Cruz för att han är född i Kanada och inte har konstitutionell rätt att ens ställa upp i presidentval.

– Men gör det då. Skicka in papperen, har Cruz svarat upprepade gånger.

– Jag kan juridik rätt bra och är inte särskilt orolig, Donald har ägnat hela sitt vuxna liv åt tramsiga stämningar.

Citerar ur bibeln

Det är med den nonchalanta och tidvis direkt roade attityden Cruz förhåller sig till ”front runnern” också när han möter ett hundratal väljare på Mutts BBQ – en klassisk sydstatssylta i Easley, ett litet gudfruktigt samhälle norr om Greenville.

Han nämner honom knappt och när han väl gör det är det med raljant ton.

– En färsk mätning visar att jag nu har större nationellt väljarstöd än Donald Trump. Jag förväntar mig en storm av tweets när som helst, skrockar han och de cirka tvåhundra åhörarna i bbq-oset, som i övrigt bara reagerar riktigt högljutt när gästen från Texas citerar ur bibeln och lovar att ”stoppa angreppen på våra kristna värderingar”, skrattar gott.

Han trummar dock oavbrutet in budskapet att han är den ende verkligt konservative i det republikanska startfältet, att bara han går att lita på, att ingen annan är tillnärmelsevis lika lämpad att utse avlidne HD-domaren Antonin Scalias efterträdare och att det är han, och bara han, som har de egenskaper som behövs för att ”rädda Amerika”.

– Det krävdes en Jimmy Carter för att vi skulle få en Ronald Reagan och detsamma kommer man att säga om Barack Obama när jag blivit president, heter det.

Vägrar kommentera ”snackisen”

Däremot kommenterar Cruz inte torsdagens stora ”snackis” – alltså påvens oväntade utspel om att Trump inte är en kristen eftersom han vill bygga en mur vid mexikanska gränsen.

Inte ens när Aftonbladet efter handskakningsceremonierna på den lilla restaurangen tränger sig fram och ställer en rak fråga vill han svara.

Han bara hastar vidare.

Så helt oberörd av de trumpska repliker som ofelbart följer på hårda utspel är den till synes självsäkre senatorn kanske ändå inte...