Trump kan titta på när de sliter varandra i stycken

1 av 2
NYHETER

NEW YORK. Donald Trump kan luta sig tillbaka och njuta av underhållningen i Houston i natt.

Det är Marco Rubio och Ted Cruz som kommer försöka slita varandra i stycken.

Sista debatten innan Super Tuesday är deras sista chans att etablera sig som enda alternativet till ”The Donald”.

– Jag och bara jag kan slå Donald Trump, lyder budskapet bägge två försökt trumma in de senaste dagarna.

Det drar ihop sig till avgörande i det republikanska primärvalet.

Nästa vecka väntar Super Tuesday, när inte mindre än tolv delstater röstar – och fördelar 25 procent av alla delegater som står på spel.

Innan dess måste den enskilde kandidat som – eventuellt – ska kunna utmana Donald Trump  i fortsättningen ha utkristalliserats.

Brutal debatt

Så nattens debatt på University of Houston är exceptionellt viktig – och kan bli minst lika brutal som den förra i South Carolina.

Trump själv har i och för sig ingen anledning att ge sig in i några direkta konfrontationer, särskilt inte som han inte längre har den hopplöse Jeb Bush att hunsa med. Han lär replikera om han blir angripen, till exempel om de skattebesked omvärlden plötsligt kräver att han ska offentliggöra, och möjligen plågar han Rubio med upplysningen om att han just nu leder i Florida, den unge senatorns hemstat,  men i strategisk mening är det bäst för den glasklare ”front runnern” att hålla en låg profil ikväll – i den mån han nu kan det.

”Är underdog”

Det är Rubio och Cruz som kommer att utkämpa den riktigt hårda duellen – om just positionen som alternativet till ”The Donald”.

Den har har redan pågått i ett par dagar.

– Jag är den ende som har besegrat Donald Trump och jag är den ende som kan göra det igen. Jag är det enda trovärdiga konservativa alternativet, påstod Cruz redan under talet han höll efter nederlaget i Nevada i tisdags och samma budskap har han återupprepat gång på gång under de dygn som gått sedan dess.

Rubio håller, för att uttrycka det diplomatiskt, inte med. 

– Det står mellan mig och Trump nu. Så är det bara. Jag är ”underdog” men det har jag varit i hela mitt liv och jag vet hur man krigar sig till segrar, sa han i en intervju så sent som i morse.

”Besegra Trump!”

Det finns visserligen de i republikanska kretsar som tycker att Cruz och Rubio i stället ska göra gemensam sak mot Trump.

Erick Erickson, framstående konservativ kommentator, höll ett brandtal i ämnet i en krönika på sajten The Surgent i eftermiddags.

– I natt i Texas är det dags för Cruz och Rubio att ”man up”. De måste ignorera Ben Carson, de måste ignorera John Kasich och de måste ignorera varandra. De har ett jobb: Besegra Trump, skrev Erickson.

Men risken/chansen för ett sådant scenario är nog ganska liten.

Tycker illa om varandra

Det har länge varit tydligt att Cruz och Rubio tycker direkt illa om varandra – och bägge är av allt att döma fast övertygade om de är ”den utvalde”.

Men nästa gång måste den som överlever kvällens debatt, och den efterföljande urladdningen på tisdag, ovillkorligen gå i närstrid med Donald Trump.

Då blir det verkligt intressant...