Cruz och Rubio till gemensam attack mot favoriten Trump

1 av 4
NYHETER

NEW YORK. Marco Rubio och Ted Cruz bildade aggressiv tvåmansfront mot Donald Trump i nattens sjövilda debatt i Houston.

Gång på gång gick de till gemensam attack mot storfavoriten – och gång på gång slutade det med kaotiska skrikmatcher.

– Jag har verkligen kul här uppe i kväll, skrockade Trump när det stormade som värst och ingen kunde höra ett ord av vad som sades.

De republikanska primärvalsdebatterna blir bara hetsigare och hetsigare och i nattens urladdning i Houston – den sista innan Super Tuesday – spårade det sånär ur helt.

Vid några tillfällen stod de tre huvudkandidaterna – Donald Trump, Marco Rubio och Ted Cruz – bara och skrek rakt ut i munnen på varandra så ingen kunde höra någonting av vad som sades.

– Snälla, du måste få stopp på det här, försökte John Kasich vädja till moderatorn Wolf Blitzer.

Men förgäves...

Attackerade från varsitt håll

Många trodde på förhand att Houston-debatten i första hand skulle bli en blodig duell mellan Rubio och Cruz.

Någon av dem måste snart etablera sig som det tydliga alternativet till Trump, för att kunna ena de republikanska väljare som inte stöder fastighetsmiljardären runt en kandidat, och nattens strid framstod som sista chansen att göra det.

Men istället bildade de två senatorerna gemensam front mot favoriten från New York och gick debatten igenom till attack från varsitt håll.

Ena stunden hävdade Rubio – åtskilligt mycket mer aggressiv än i de tidigare debatterna – att Trump blivit bötfälld för att han anlitat illegala invandrare  och förmodligen kommer att göra det igen när han bygger sin famösa mur vid mexikanska gränser och strax därpå kom Cruz med eldunderstöd.

Nästa var det Cruz som rasade om att Trump inte går att lita på i abortfrågan – och omedelbart kom Rubio till undsättning.

Så fortsatte det sedan i ordväxlingar om bland annat Obamacare, val av ny domare till högsta domstolen, skatter, Israel, Nordkorea och Trumps skattebesked.

”The Donald” blev några gånger riktigt irriterad – inte minst när Rubio under replikskiftet om sjukvårdsreformer raljerade om att han inte var mer specifik och bara upprepade samma tomma fras – och gav igen med personliga förolämpningar.

”Han är puckad”

Vid ett tillfälle kallade han Cruz för ”puckad” och vid ett annat Rubio för ”ett totalt sammanbrott”.

När det stormade som allra värst föreföll han dock mest road.

– Jag har verkligen kul här uppe i kväll, skrockade han.

Huruvida även rivalerna hade skoj är inte känt, men helt klart är att de redan på förhand hade bestämt sig för att tillsammans försöka knocka ”front runnern” – och förmodligen var den taktiken sanktionerad av partietablissemanget och de krafter som pumpar in pengar i republikanska primärval.

Många kommentatorer som uttalade sig i amerikansk media i natt undrade dock varför de väntade till den tionde (!) debatten med dessa hårda attacker.

Förmodligen är det för sent.

Trump har redan vunnit tre val och leder stort på de flesta håll inför Super Tuesday och många av hans supportar har utvecklat så starka emotionella band till favoriten att det sannolikt inte går att påverka.