Upp till bevis för Clinton i natt

1 av 3 | Foto: TT
NYHETER

NEW YORK. I natt är det upp till bevis för Hillary Clinton i South Carolina.

Vinner hon så stort som förväntat och positionerar sig för att kunna utdela dödsstöten på Super Tuesday?

Eller kan Bernie Sanders skrälla?

– Jag ger inte upp. Stödet för mig har de sista dagarna växt och avståndet till Hillary krympt, säger den radikale senatorn från Vermont.

Det har varit exceptionellt mycket fokus på allt tumult i  det republikanska primärvalet den gångna veckan veckan, men Hillary Clinton och Bernie Sanders utkämpar fortfarande sin egen strid på andra sidan blockgränsen och i natt får de en ny dom av väljarna – den här gången i South Carolina.

Clinton vann som bekant stort i Nevada förra helgen och har allt momentum även i nu; i  de färskaste opinionsmätningarna leder hon med nästan 30 procentenheter.

Ett är säkert:

Kan hon leva upp till den sortens siffror går den förra utrikesministern och New York-senatorn om några dygn in i Super Tuesday med orkanliknande medvind och har då chansen att  – inte formellt, men i praktiken – avgöra hela valet.

”Visste det skulle bli svårt”

Men den 74-årige utmanaren från Vermont har inte gett upp.

– Nej, nej, nej. Vi visste att det här skulle bli en svår delstat, men vi har kämpat enormt, mitt stöd bland väljarna växer och gapet mellan oss och Clinton har krympt ordentligt de senaste dygnen, säger Sanders till The Hill.

– Racet fortsätter och vi är med för att vinna. Jag tror vi kommer fixa storartade överraskningar framöver.

Får stöd av kändisar

Det är, som alltid i demokratiska primärval i södern, om de svarta väljarnas gunst striden står i South Carolina och bägge kandidaterna har vänt sig till kända afroamerikanska profiler för draghjälp.

Regissören Spike Lee har till exempel slutit upp vid Sanders sida.

– Vakna, South Carolina....när Bernie är i Vita huset kommer han att ”Do the right thing”, säger han med hänvisning till sin mest hyllade film i en aktuell reklamsnutt som vevas på tv dygnet runt.

Hillary har kontrat med skådespelaren Morgan Freeman.

– Hillary kommer vara på vår sida som president, precis som hon varit i hela sitt liv, säger han i en pro-Clinton-film.

01.00, svensk tid, stänger vallokalerna i delstaten som kallas ”The Palmetto State”.

Strax därefter får vi veta vem väljarna lyssnat på.