Ted Cruz får hjälp av sin fru

1 av 15
NYHETER

Woodlands, Texas. Hon tog tjänstledigt från skandalbanken för att kampanja för Ted Cruz.

I hemstaten Texas är det hustrun Heidi Cruz som raggar republikanernas presidentröster.

Hennes trumfkort: bilden av en barnkär, bibelstuderande och reko senator.

”Ge en stor applåd till rockstjärnemorsan!”

Pastorn i kyrkan Bible Church i den lilla staden Woodlands strax utanför Houston tömmer hela sitt batteri av komplimanger. Samtidigt trippar den 1,60 meter korta Heidi Cruz, 43, upp på scenen i svarta pumps och blå klänning.

Hon tar över micken, sedan är showen i gång.

Den lilla fusklappen i vänstra handen tittar hon inte på en enda gång under det timslånga talet.

Det hon säger ska komma direkt från hjärtat.

– Ni vet ju att jag tog tjänstledigt för det här, börjar Heidi Cruz.

– Så jag är ”all in”!

Utreds ofta för fusk

Hon säger inte från var, men de flesta vet att Heidi Cruz jobbar på den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs.

Det är inte helt okontroversiellt.

Banken har rika kunder, kontakter bland toppolitiker och utreds ofta för fusk. Kanske allra värst är anklagelserna om att Goldman Sachs låg bakom finanskriserna 2008 och 1929.

Och Ted Cruz har tidigare fått kritik från sina motståndare för att ”dela säng” med det välbetalda etablissemanget, eftersom han i sin senatorskampanj 2012 fick ekonomiskt stöd av just Goldman Sachs.

Det kan tänkas vara ett smart drag av Heidi Cruz att inte nämna arbetsgivaren vid namn.

Cruz kampanj handlar nämligen om att klanka ner på etablissemanget, slå hårt mot de som bestämmer i Washington, och visa hur han – sonen till en kubansk flykting – gått från ingenting till att kunna bli USA:s 45:e president.

Därför pratar Heidi Cruz i stället om döttrarna, Caroline, 7, och Catherine, 5. Och om familjefadern Ted Cruz.

– Häromdagen gav han Caroline fotmassage i en hel timme! Han kollade inte internet under hela tiden. Och han tog tid att ge mig blommor på alla hjärtans dag, säger hon till publiken.

Pratar om sin uppväxt

Hon pratar om sin egen uppväxt i Kalifornien och om uppfostran:

– Mina föräldrar sa till mig och min bror: jaha, så ni vill lyckas? Starta företag! Jag var sex år när jag startade mitt första företag.

Med en skämtsam och varm ton målar Heidi Cruz upp en bild av den helt vanliga, hårt arbetande, familjen Cruz där pappa Ted, den slipade juristen som kan både konstitutionen och bibeln utantill, är det konservativa lugnet jämfört med sina republikanska motkandidater.

Floridasenatorn Marco Rubio och fastighetsmagnaten Donald Trump har efter den senaste debatten här i Texas kallat varandra allt från ”lögnare” till ”clown”. Sådana glåpord kommer inte Ted Cruz att nedlåta sig, säger Heidi Cruz när vi får en kort pratstund.

– Det är inte Ted Cruz sätt. Han kandiderar som den han är. Jag ber väljarna att lyssna på det han säger och se till vad han gör.

De sista fem minuterna av talet till publiken, inte särskilt långt efter historien om fotmassagen, får vi till slut höra de välbekanta raderna från Ted Cruz faktiska politiska ambition:

– Vi måste avsluta det löjliga avtalet med Iran, avskaffa skatteverket, införa platt skatt och radera varenda bokstav i Obamas vårdprogram! säger Heidi Cruz.

Sedan är hon klar.

Då är det dags för 30 minuters fotomöjligheter och alla i publiken vill ta selfies.

”Representerar något äkta”

Den 38-åriga småbarnsmamman Sheila Roth är imponerad. Hon har bestämt sig för att rösta på Ted Cruz.

– Den familjen representerar något äkta amerikanskt med sina värderingar. Jag visste inte så mycket om Heidi Cruz ekonomisk bakgrund. Jag jobbar också i investeringsbranschen, och vet att en sådan kvinna tar inte tjänstledigt från en sådan karriär om det inte är värt det, säger hon.

Att införa platt skatt, alltså samma procentuella skattesats för alla, vad tycker du som ekonom om det?

– Jag tycker att det är en intressant idé. Skatter är något som verkligen kan skada eller bygga ett land. Just nu har vi många i det här landet som struntar i skatten. Det är inte rätt.

Sheila Roth håller också med Ted Cruz ställningstagande om att alla så kallade illegala immigranter, papperslösa, ska skickas tillbaka till de länder de lämnat. Trots att hennes förfäder kom till USA från Mexiko.

– Jag har inget emot invandrare. Men man måste komma hit på rätt sätt, fylla i alla formulär. Så gjorde min mammas släktingar.

Hon får till slut sitt foto med Heidi Cruz, tackar nöjt och vinkar hej då till oss.

Fru Cruz fortsätter att posera rutinerat, och hinner fotas med precis alla som vill innan det är dags att hoppa in i kampanjbilen mot nästa stad i Texas.

Pastorn i Woodlands Bible Church kan inte låta bli. Innan hon åker säger han:

– Vi tackar och säger hej då till vår nästa ”first lady”!