Trump och Clinton supernattens segrare

1 av 10
NYHETER

NEW YORK. Donald Trump och Hillary Clinton radade upp storsegrar under nattens Super Tuesday-drama och kan snart göra sig redo för den avgörande duellen om presidentposten i höst.

Särskilt som Marco Rubio trots en tung kväll vägrar lyssna på den betydligt mer lyckade rivalen Ted Cruz uppmaningar om att det är dags att hoppa av.

– Dumheter, jag kommer ta fyr under de val som väntar de närmaste veckorna, sa han tidigt i morse.

Precis som väntat blev den monstruösa valbonanzan under Super Tuesday-natten en stor framgång för favoriterna Donald Trump och Hillary Clinton.

Trump hade i morse vunnit i Alabama, Tennessee, Georgia, Virginia och Massachusetts och hade också klar ledning i Arkansas och Vermont – medan Clinton bärgat sex delstater: Alabama, Tennessee, Georgia, Virginia, Arkansas och Texas, med en troligt seger även i Massachusetts.

Det betyder att bägge två skaffat sig ett enormt försprång i antal tryggade delegater och ser ut att få mötas i det slutliga presidentvalet i höst.

Inte helt oväntat lät båda också som om nomineringen redan var säkrad under respektive segertal i Florida.

– Vi behöver inte göra Amerika ”great” igen, sa Clinton med tydlig hänvisning till Trumps valslogan.

– Amerika är redan ”great”. Däremot måste vi hela Amerika och tillsammans kan vi stoppa våra motståndare på andra sidan och få det gjort.

Utmanarna vägrar lämna

Trump gick i sitt annars förhållandevis behärskade anförande i svaromål:

– Hela Amerika, vad betyder det? Det låter lamt. Hon har ju varit nära makten hela tiden. Om något inte är helt är det hennes eget fel.

Kort sagt:

Det reguljära valet har redan börjat...

Utmanarna tycks dock inte ha några tankar på att ge upp.

Bernie Sanders hade de facto en bättre natt än väntat och vann såväl hemma i Vermont som i Oklahoma – och såg under morgonen också ut att ha segrar på lut i Colorado och Minnesota.

– Och jag lovar att ta mitt budskap över hela landet. Vår politiska revolution har bara börjat, löd hans besked på en valvaka i just Vermont

Som det demokratiska primärvalet är utformat har Hillary dock ett betydande övertag i antal delegater, så den radikale senatorn får det tufft.

Det får Trumps rivaler på den republikanska sidan också.

Cruz till rivalen: Hoppa av

Ted Cruz hade en hyggligt lyckad kväll och vann både i hemstaten Texas och i Oklahoma, vid 10-tiden svensk tid blev det klart att han även tog hem Alaska, och tog det som inteckning för att Marco Rubio, John Kasich och Ben Carson borde hoppa av nu.

– Vi har nu fått flera bevis på att det bara är jag som kan slå Donald Trump. Så jag uppmanar de kandidater som inte lyckats få ihop tillräckligt många delegater att lägga ner sina kampanjer och sluta upp bakom mig. Bara så kan vi stoppa Donald Trump från att bli president och han kan inte få bli det. Det vore en katastrof.

Men Rubio, som var den Cruz vädjan i första hand riktade sig till, bärgade en timme senare en seger i Minnesota och tänker inte åka hem.

– Nej, dumheter. Det var ingen som hade förväntat att jag skulle ha stora framgångar ikväll. Det var Ted Cruz som skulle vinna stort. Två delstater är ju ingenting, säger han till CNN.

– De närmsta veckorna väntar val där jag kommer att ta fyr. Jag är helt övertygad.

Redan på torsdag möts de återstående republikanska kandidaterna i en ny debatt i Detroit.

Den lär bli sevärd...

FAKTA

Vinnarna – delstat för delstat

Republikanerna:

  Donald Trump segrare i Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Virginia, Vermont.

  Ted Cruz segrare i Texas och Oklahoma.

  Marco Rubio segrare i Minnesota.

Demokraterna:

  Hillary Clinton segrare i Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Texas, Massachusetts och Virginia.

  Bernie Sanders segrare i Colorado, Vermont, Minnesota och Oklahoma.