Trump: Blir enkelt att slå Hillary Clinton

1 av 9 | Foto: AFP
Marco Rubio.
NYHETER

Efter att ha rusat ifrån partirivalerna på supertisdagen lägger de nu krutet på varandra.

Under sina segertal kastade demokraternas Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump handskarna i kampen om Vita huset.

– Ärligt talat tror jag att det blir en enkel match, säger Donald Trump.

De sista primärvalen hålls i juni och än så länge är det många kandidater som fortsätter kampanjandet för att bli USA:s nästa president.

Men efter resultaten från supertisdagens primärval och nomineringsmöten tyder allt mer på att det amerikanska presidentvalet 2016 blir en kamp mellan tisdagens storvinnare: republikanernas Donald Trump och demokraternas Hillary Clinton.

Pikade Trump under segertalet

Både Trump och Clinton håller ledningen inom respektive parti och kandidaternas segertal efter supertisdagen visade att de nu fokuserar på varandra i stället för på de interna motståndarna.

Trump, som har gått till val på sloganen ”Make America great again” (Gör USA fantastiskt igen) och på löftet om att en mur ska byggas mellan Mexiko och USA, fick ständiga pikar under Clintons tal.

– USA slutade aldrig vara fantastiskt. Vi behöver göra USA helt. Vi måste fylla igen vad som har gröpts ur, sa Clinton, enligt Time.

Vad USA behöver, menade hon, är mer kärlek och förståelse.

– I stället för att bygga murar ska vi riva barriärer och bygga stegar av möjligheter så att varje amerikan kan leva upp till sin potential. Det är först då som också nationen kan leva upp till sin potential, sa Clinton.

Trump sågade Clinton

Enligt Clinton har ett amerikanskt val aldrig varit viktigare samtidigt som retoriken från det republikanska partiet aldrig varit på en lägre nivå.

– Att försöka splittra USA mellan ett vi och de är fel och vi tänker inte tillåta att det fungerar, sa Clinton.

Donald Trump berättade senare att han hade lyssnat på den tidigare utrikesministerns tal.

– Hon pratade om lönerna varit låga och att allting varit dåligt. Hon har varit där så länge och om inte har rett ut det vid det här laget kommer hon inte att reda ut det under de kommande fyra åren. Det kommer bara att bli värre och värre, sa Trump.

Så fort primärvalen är avslutade är det bara Hillary Clinton som står i vägen för att han ska kunna bli president, menar Trump.

– Ärligt talat tror jag att det blir en enkel match. Ni ser opinionsmätningarna. Jag slår Hillary i många av dem, sa han enligt Business Insider.

Under onsdagsmorgonen hade Trump och Clinton vunnit i sju delstater var.

FAKTA

Supertisdagens vinnare – per delstat

Republikanerna:

Donald Trump segrare i Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Virginia, Vermont.

Ted Cruz segrare i Texas, Alaska och Oklahoma.

Marco Rubio segrare i Minnesota.

Demokraterna:

Hillary Clinton segrare i Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Texas, Massachusetts och Virginia.

Bernie Sanders segrare i Colorado, Vermont, Minnesota och Oklahoma.