Kniven mot strupen för Sanders och Cruz

1 av 4 | Foto: REUTERS
Bernie Sanders.
NYHETER

MIAMI. I natt är det val i just den typ av delstater Bernie Sanders och Ted Cruz behöver vinna för att kunna visa att de har en verklig chans.

Men det blir tufft.

Av allt att döma kommer Hillary Clinton och Donald Trump svepa hem även Michigan och Mississippi.

– Alla som stöder mig måste dock utgå från att jag och Cruz ligger sida vid sida. Det är viktigt att verkligen gå ut och rösta, säger Trump, lätt nervös över den allmänna uppfattningen att hans popularitet börjat dala.

Först var det Supertisdag, sedan Superlördag – och nu är det dags för det amerikanska primärvalets ”Lilla supertisdag”.

Bägge partierna har vanliga val i Michigan och Mississippi – och republikanerna dessutom ett i Idaho plus nomineringsmöten på Hawaii.

Konsekvenserna av utgången är inte så enorm vad gäller fördelningen av delegaterna – de stora vattendelarna väntar i ”Winner-takes-it-all”-slagen i Florida och Ohio om en vecka – men den psykologiska effekten kan bli desto större.

Vill visa att han kan konkurera

Bernie Sanders vet att han är chanslös i Mississippi – i djupaste södern har Hillary Clinton förkrossande övertag – men han skulle bra gärna vilja visa att han kan konkurrera i Michigan.

Det är just den typ av delstat – med tung industri, ansträngd ekonomi och en stor, arg grupp väljare som beskriver sig som arbetarklass – han behöver i sin vinnarkolumn för att visa att det finns en väg framåt, mot nomineringen.

Följaktligen har den radikale senatorn kampanjat hårt i Detroit och Ann Arbor och Grand Rapids senaste veckan – och gång på gång försökt hamra in budskapet att han är den ende som kan göra skillnad för de lågavlönade och utsatta.

Kan få orkanartad medvind

Opinionsmätningarna indikerar dock att han ändå får det tufft. Clinton hade i den senaste stöd av 58.7 av väljarna – och Sanders bara 37.3.

Står sig de siffrorna får ”frontrunnern” orkanartad medvind inför nästa tisdag.

För främste utmanaren i den republikanska uppgörelsen, Ted Cruz, är det tvärtom.

Han har inget att hämta i Michigan, men hela ursprungstanken med hans kampanj var att han skulle vinna i delstater som Mississippi.
 Där finns de djupt kristna och konservativa han vänder sig till.

Bortsett från segern hemma i Texas har det dock inte blivit så mycket av med det och han tycks ha opinionsvinden emot sig även ikväll.

”Viktigt att gå ut och rösta”

Donald Trump tar dock inget för givet

Han förlorade mot Cruz i Kansas och Maine i lördags, och vann med betydligt mindre marginal än väntat i Louisiana, så nu finns en allmän bild av att han, kanske som en effekt av partietablissemangets anti-Trump-kampanj, börjat tappa en smula.

”The Donald” behöver således kontra med en knockout i natt – och är själv mycket medveten om det.

– Alla som stöder mig måste utgå från att jag och Cruz ligger sida vid sida. Det är viktigt att verkligen gå ut och rösta, underströk han med emfas i en intervju i Mississippi igår.