”Clinton måste ta Sanders på allvar”

1 av 2 | Foto: AP
Hillary Clinton.
NYHETER

MIAMI. Vad hände?

Det är med den gnagande tanken i huvudet Hillary Clinton dagen efter chockförlusten i Michigan kommit till ett blåsigt Florida för ny debatt med alltmer segervisse rivalen Bernie Sanders.

– Hon måste sluta tänka på valet i höst och ta Sanders på större allvar, säger politiska experter i USA.

Det har bara gått ett dygn sedan Bernie Sanders besegrade Hillary Clinton i Michigan och med den triumfen fulländade primärvalets hittills största överraskning, men redan i natt brakar de demokratiska kandidaterna samman i en ny debatt på Miami Dade College i södra Florida.

Insatserna kunde inte var högre.
 Det är sista duellen innan Winner-takes-it-all-slagen i Ohio och just Florida nästa vecka – och Clinton måste försöka anpassa sig till en ny dynamik och på något sätt bryta Sanders momentum, särskilt i det tätbefolkade rostbältet i norra delarna av mellanvästern.

Eljest är det plötsligt ovisst i Ohio också.

”Var ett misstag”

Ett sätt kan, enligt expertisen, vara att anamma en mer ödmjuk hållning visavi motståndaren.

– I Michigan pratade hon om att ju förr hon säkrar nomineringen, desto mer kan hon ägna republikanerna sin uppmärksamhet. Det var ett misstag, säger en demokratisk strateg CNN talat med.

– Man kan inte ta väljarna i ett primärval för givet. Hon måste sluta tänka på valet i höst och inse att Sanders förtjänar att tas på allvar. Han är en mycket värdig motståndare.

”Måste kalibrera sitt budskap”

Andra pratar om att den förra utrikesministern måste kalibrera sitt budskap om framförallt frihandel. Hennes ståndpunkt i den laddade frågan – försiktigt positiv, eller åtminstone mer positiv än Sanders – gick inte hem i Michigan och lär inte göra det i Ohio heller.

Problemet med den taktiken är att det återigen skulle framstå som att hon är beredd att ändra åsikter enkom för att bli vald, medan ingen någonsin tvivlar på att demokratiske socialisten Bernie Sanders aldrig uttrycker något annat än sina uppriktiga åsikter.

Nu har han dessutom gott självförtroende.

– Det som hände i Michigan var fantastiskt och visar att den politiska revolutionen kan vinna, konstaterade han under sitt segertal i går natt.

Samma budskap lär han komma upprepa i en säkerligen hetsig debatt – tonen brukar skärpas ju mer som står på spel och den var infekterad redan i Flint i söndags – på Miami Dade College.

Frågan är hur Hillary replikerar.