Trumptaktiken som ska säkra supersegern

NYHETER

Med mindre än två dagar kvar till vad som kan bli den avgörande dagen i republikanernas primärvalsrace gör Donald Trump en hastig schemaändring.

I stället för ett jättemöte i Florida drar han i stället till Ohio för att möta väljare i en delstat där segern inte är lika given.

I morgon kväll, måndag, var det egentligen tänkt att Donald Trump skulle möta de republikanska väljarna i Doral, Florida, inför tisdagens viktiga och potentiellt avgörande primärvalssammandrabbningar i fem olika delstater: Florida, Ohio, Missouri, Illinos och North Carolina.

Trump: Kommer tillbaka och firar

Så blir det inte. Nu gör han nämligen en blixtändring i schemat – för att i stället möta rivalerna och hålla valmöte i Youngstown, Ohio.

– Om vi är framgångsrika på valdagen, kommer vi tillbaka till Doral för att fira här, säger Trumps kampanj i ett uttalande enligt amerikanska NBC Miami.

Den kontroversielle fastighetsmagnaten är sedan tidigare favorittippad att vinna en klar seger i delstaten han nu, om än tillfälligt, vänder ryggen till. Donald Trump har legat i topp i Florida i varje mätning sedan början av året, uppger Politico. I Fox News senaste mätning leder han det republikanska primärvalet i delstaten med 45 procent, mot den närmsta konkurrenten Florida-senatorn Marco Rubios 22 procent. I den andra viktiga delstaten Ohio är utgången betydligt svårare att sia om.

I Real Clear Politics sammanvägning av fyra senaste mätningar ligger huvudmotståndaren, Ohio-guvenören John Kasich, snäppet bättre till – med 35,3 procent mot Trumps 33,3 procent.

Ödesmättad supertisdag 2.0

Det hela har gjort att stämningen är minst sagt tryckt i det republikanska toppskiktet. Vinner Trump i både Florida och Ohio kan han enligt flera bedömare nämligen vara ostoppbar. Utan hemmasegrar finns det också föga anledningar för John Kasich och Marco Rubio att fortsätta sina kampanjer.

Men om någon av rivalerna plockar hem åtminstone en av de två delegatrika delstaterna behöver det inte bli en trum(p)fatorisk skrällseger. Även om ingen av dem egentligen har en matematisk chans att jaga ikapp Trumps försprång före valskonventet i juli kan större segrar för motståndarna beröva Donald Trump på de 1 237 delegater han behöver för att säkra 2016 års republikanska presidentkandidatnominering, skriver Politico.

Det är med andra ord bäddat för en rejäl rysare.

Cruz röstfiskar bland väljares vänner

Texas-senatorn Ted Cruz, som sett till mätningarna inte ser ut att ta hem en enda delstat, har sin egna taktik för att säkra röster inför tisdagen. Under ett möte på söndagskvällen sa han kan besegra toppkandidaten Trump i North Carolina, om varenda en av hans supportrar kan hitta nio vänner som kan tänka sig rösta på honom i primärvalet.

Donald Trump befann sig under kvällen på ett kampanjmöte i West Chester, Ohio. Där han duckade frågor rörande tidigare kontroversiella uttalanden om krigsveteranen och republikanen John McCain och tycktes inte vara särskilt orolig inför den stundande valdagen. Bortsett från vad som beskrivs som ett något ”spänt ögonblick” var mötet i övrigt en enda stor kärleksfest för honom, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Efteråt ska en kvinna som sa sig komma från Nicaragua ha tackat honom för hans välgörenhetsarbete i det Centralamerikanska landet, kramat honom och sagt ”Jag älskar dina blå ögon”.

Ännu lite senare bestämde sig Trump, som inte direkt gjort sig känd för att spara på krutet, för att redan nu drämma till huvudmotståndaren i Ohio.

”Eftersom guvernör Kasich inte kan styra i delstaten Pennsylvania kan han inte vinna nomineringen och borde inte tillåtas tävla i Ohio på tisdag”, twittrar han.

Oavsett hur det går för den segervittrande Trump på tisdag kommer han framträda på sedan tidigare inbokade valmöten i Boca Raton och Tampa i Florida på söndag respektive måndag, skriver NBC Miami.