Dan före dan för Marco Rubio

1 av 17
NYHETER

WEST PALM BEACH, FLORIDA. Det är vinna eller försvinna som gäller för Florida-senatorn Marco Rubio nu. Därför öser han på det sista dygnet innan hemstaten går till val.

På måndagskvällen talade han omkring 1 700 inbjudna väljare i West Palm Beach – och opinionsläget till trots var stämningen mycket god.

– Vi ber för honom, jag sa till mina vänner att vi måste be för honom, säger Sandra Brewer, 34 till Aftonbladet.

Rubio mötte sina väljare i en fullsatt gympasal där både veteraner och studenter på Palm Beach Atlantic University samlats för att peppa presidentkandidaten dagen innan det avgörande valet.

Och talet han höll var traditionellt konservativt: "det första jag ska göra när jag blir president är att säga upp Obamas avtal med Iran”m var en av de fraser som fick störst hurrarop. Så fort motståndaren Donald Trump nämndes buade publiken. Rubio skämtade till den samlade presskåren ”jag har inte bett dem att bua!”.

Måste vinna Florida

Men Rubio har all anledning att oroa sig för uppmärksamheten kring Trump. Den republikanske presidentkandidaten måste vinna sin hemstat Florida vid primärvalen imorgon. Annars kan han inte med någon värdighet i behåll fortsätta sin presidentkandidatur.

Om inte Rubio själv förstått det än har han tidningsrubriker som påminner: "Rubios sista dagar" och "Final på Marco-mentum", skriver Washington Post respektive New York Times.

Floridasenatorn har nämligen inte siffrorna med sig.

Trump, med sitt slottliknande 128-rumshus bara några kilorubiometer bort i Palm Beach, har lett i opinionsmätningarna i Florida de senaste dagarna. Vinner han Florida i morgondagens mini-supertisdag tar han en "vinnaren tar allt"-delstat, och får alltså hela 99 delegatorsröster med sig till sommarens konvent, där republikandelegaterna väljer presidentkandidat. För att vara den självklara nominerade (en del delegater får lov att ändra sig på plats, andra är bindande) behöver Trump 1237 delegatorsröster. Just nu har han 460, Rubio har 163 och hamnar därför efter tvåan Ted Cruz som samlat ihop 370 delegatorsröster än så länge.

Rubio: ”Presidentvalet är inte Robinson”

Trots det tuffa opinionsläget var det en uppslupen och positiv stämning under mötet på måndagskvällen. Väljare på plats tog selfies och ropade ”Rubio, Rubio, Rubio”. Under sitt tal passade Rubio också på att såga Donald Trump för att han svär så mycket.

– Presidenter får faktiskt inte säga vad som helst. Vi har aldrig haft en kandidat vars ord har fått ”bleepas”.

Lite senare nämnde han de uppmärksammade kommentarer han har gjort om motståndarens könsorgan.

– Jag har fått skämmas inför mina barn. Men det här är det sorgliga: I tre dagar efteråt så sände alla tv-kanaler mina presskonferenser live. De hoppades att jag skulle håna Trump igen. Det är det här vi har kommit till, men presidentvalet är inte ett avsnitt ’Robinson’! Det här decenniet har definierats av hur arg någon är. Så kan det inte vara”, säger Rubio och slår sedan fast att det måste definieras av hur vi vill styra landet.
– Vi behöver en konservativ ledare till nomineringen. Och det får vi inte om vi väljer fel person”‚ säger han sedan, och menar givetvis Trump.

Trogen supporter orolig för Trump

Sandra Brewer, 34, bor i West Palm Beach är en trogen Rubio-anhängare, och var kvar till slutet av valmötet på Palm Beach Atlantic University:

– Jag älskar Marco Rubio, jag har älskat honom sen han blev senator, och röstade på honom då också. Han står för allt som jag står för. När han berättade om sin kubanska bakgrund så kände jag igen mig. Min familj kommer från Argentina, och vi bodde i en enrummare, jag, mina föräldrar och mina två bröder. Mina föräldrar kämpade för att vi skulle få ett bättre liv. Jag tycker att Rubio är "fabulous", säger hon till Aftonbladets Nivette Dawod.

Hon berättar att hon redan förhandsröstat och att hon kommer be för honom.

– Det som sker imorgon får ske, men jag är trygg med att min röst ligger på Rubio i alla fall.

Är du orolig för att Trump kan bli republikanernas presidentkandidat?

– Jag är förstås lite orolig för vad som händer om Trump blir vår presidentkandidat. Men jag känner folk som känner honom väl, och de säger att han är en god man, även om han kan vara lite krass i sin stil. Jag kommer att stötta honom om han blir presidentkandidat.

Vad som faktiskt händer på valdagen i morgon återstår att se. Klart är att de kommande vinnaren tar allt-delstaterna är avgörande för alla nomineringskandidaterna i republikanvalet. Rubio har än så länge bara vunnit delstaten Minnesota och fått stöd i Puerto Rico och Washington DC i primärvalen. Men talen han hållit efteråt har trots det låtit som segertal.

Och enligt hans ihärdiga presskontor, som mejlar mer än någon annan av presidentkandidaterna med slagord och kampanjinbjudningar, kommer han att fira även under morgondagen, med sin väljare i Florida.

Kanske behöver han ett sista kalas innan festen är slut.