”Måste hindra muslimer från att komma in i USA”

NYHETER

NEW YORK. Terrordåden i Bryssel kastar en lång skugga över nattens amerikanska primärvalsomgång.

– Det som hänt bevisar, än en gång, att jag har rätt. Vi måste hindra muslimer från att komma in i USA, har Donald Trump gång på gång upprepat för väljarna under dagen.

Det de västliga delstaterna Arizona, Utah och Idaho som röstar i natt och som sagt:

Fasorna i Bryssel, blott ett halvt dygn gamla,  sätter tydlig prägel på den här valomgången.

Frispråkig Trump

De kvarvarande kandidaterna har ägnat hela tisdagen åt att kommentera och varna för islamistisk terrorism – och särskilt frispråkig har Donald Trump varit.

– Det som hänt bevisar, än en gång, att jag har rätt. Vi måste hindra muslimer från att komma in i USA. Det är bara så vi kan förhindra det här från att inträffa även här, sa han i en intervju med Breitbart News.

– Fast det är förmodligen redan för sent. Vi har redan släppt in många vi aldrig någonsin borde ha tagit emot.

”Totala idioter”

Han rasade i samma intervju också över vad han ser som USA:s och andra västmakters handfallenhet.

– Terroristerna får oss att se ut som totala idioter. De vinner hela tiden, menade han.

Även Ted Cruz –  som ser ut att kunna vinna winner-takes-all-bataljen  i Utah men är chanslös mot Trump i Arizona – kräver kraftigt minskad invandring.

– Vi måste begränsa inflödet av flyktingar från länder där al-Qaida och IS har stor närvaro och vi måste samtidigt ge polis möjligheter att  patrullera och säkra muslimska stadsdelar innan de radikaliseras, heter det i ett officiellt utlåtande.

”Aggressiv retorik”

Den tredje republikanske kandidaten, John Kasich, kritiserar båda sina rivaler för alltför aggressiv retorik.

– Vi är inte i krig med islam. Vi är i krig med radikal islam. Det sista vi behöver är mer polarisering, sa han vid en presskonferens i Minnesota under morgonen. 

Samtidigt instämde Kasich i Cruz och Trumps kritik mot president Obama för att han inte avbröt sitt pågående statsbesök på Kuba efter attackerna i Belgien utan istället gick på en baseboll-match i Havana med Raul Castro.

– Han ska vara hemma i Vita huset när sådant här händer, inte sitta i solglasögon på kubanska basebollarenor, fräste han.

”Ondskefulla mördare”

De demokratiska kandidaterna Hillary Clinton och Bernie Sanders – som har gott hopp om att skaffa nytt momentum i framförallt Utah och Idaho i natt – har även de under dagen manat till enighet i kampen mot terrorism.

– Vi kommer inte låta oss skrämmas av dessa ondskefulla mördare. Detta kommer bara stärka vår vilja att hjälpa våra allierades att besegra terrorismen, twittrade till exempel Clinton.