Clinton till hård attack mot Trump

Men Trumps antagonist gör helomvändning

Foto: AP
Clinton vid talet i El Centro, Kalifornien, i går torsdag.
NYHETER

Demokraternas troliga presidentkandidat Hillary Clinton gick i dag till hårt angrepp mot Republikanernas Donald Trump. Hon anklagade honom bland annat för att hysa varma känslor för "tyranner".

I ett tal i San Diego avfyrade den förra utrikesministern kritik mot Trumps utrikespolitik på område efter område. Mot en fond av amerikanska flaggor lyfte Clinton fram sina egna erfarenheter från sin tid som USA:s chefsdiplomat och ifrågasatte konkurrentens kompetens.

Sammanfattningsvis kallade Clinton den kontroversielle affärsmannen idéer för "farligt osammanhängande". Hon ifrågasatte även hans personliga egenskaper och varnade för att låta honom få koderna till USA:s kärnvapen.

– Hans temperament är olämpligt för att inneha ett ämbete som kräver kunskap, stabilitet och ett enormt ansvarstagande, sade hon.

"Bisarr fascination"

Clinton anklagade även Trump för att ha en "bisarr fascination för diktatorer och starka män".

– Jag överlåter åt psykiatriker att förklara hans varma känslor för tyranner, sade Clinton och rev ner jätteapplåder från publiken innan hon fortsatte.

– Eftersom det spelar roll undrar bara hur någon kan ha så fel om vilka som är Amerikas verkliga vänner, sade hon med hänvisning till att Donald Trump talat gott om sådana som ryske presidenten Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Samtidigt har han kritiserat alltifrån USA:s allierade i Europa till påven.

"Dåligt framträdande"

På Twitter sågade Donald Trump Clintons tal:

"Dåligt framträdande av skurkaktiga Hillary Clinton! Läser uselt från telepromtern! Hon ser inte ens presidentlik ut!" skriver han.

För Hillary Clinton var talet också ett tillfälle att bryta valkampanjens fokus från hennes rival inom Demokraterna, Vermontsenatorn Bernie Sanders, mot Donald Trump – som i praktiken redan är klar som republikansk presidentkandidat. I dag fick han ytterligare stöd när representanthusets talman Paul Ryan twittrade att han kommer att rösta på Trump i höst.

Ryan har tidigare sagt att han inte är redo för att stödja Trump. Nu skriver han att han är "övertygad" om att Trump kan bidra till att Republikanernas "dagordning blir lag".

TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM