Trump gick emot sina advokater – undvek miljoner i skatt

Använde andras pengar i kontroversiellt skatteupplägg

NYHETER

NEW YORK. Miljardären Donald Trump kan ha undvikit att betala hundratals miljoner i federal skatt – genom metoder som var på gränsen till olagliga.

Skatteplaneringen var så kontroversiell att hans egna advokater avrådde från den, rapporterar New York Times.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har inte gjort någon hemlighet av att han lagt ner mycket kraft på att minimera sina skatteinbetalningar.
Tvärtom har han med stolthet beskrivit hur han utnyttjat kryphål i lagstiftningen för att undvika att betala federal skatt.

Och han hävdar att rivalen Hillary Clinton bär en del av ansvaret.

– Varför försökte hon inte ändra lagarna så att jag inte kunde använda dem? frågade sig Trump under ett valmöte i september, med hänvisning till Clintons tid i USA:s senat.

Advokaterna avrådde

Det som tidigare kommit fram är att Donald Trump använt en förlust på motsvarande ungefär åtta miljarder kronor för att komma undan skatt.

Men affärsmannen har gått längre än så i sin skatteplanering. New York Times har tagit del av hittills okända dokument som visar att Trump i början av 90-talet använde sig av metoder som var så kontroversiella att till och med hans egna advokater avrådde från dem.

Skulder ströks

Vid den tiden etablerade Donald Trump ett jättekasino i staden Atlantic City, New Jersey. För detta lånade han enorma summor från banker och investerare.

Men projektet blev ett misslyckande. Trump fick sina långivare att efterskänka skulderna. Enligt amerikansk lagstiftning skulle de värdet av de strukna lånen då räknas som beskattningsbar inkomst. Presidentkandidaten stod inför risken att åka på en skattesmäll på hundratals miljoner dollar. New York Times rapporterar att han undvek detta genom att helt enkelt inte berätta om de efterskänkta skulderna för skattemyndigheten.

Hård kritik

Metoden som Donald Trump använde sig av har senare förbjudits. Men redan vid den aktuella tidpunkten var den mycket kontroversiell. Orsaken till det var framförallt att Trump använde andra människors pengar för att komma undan skatt, enligt New York Times.

– Kryphålen blev inte utnyttjade i det här fallet. De tänjdes ut så mycket så att det inte gick att känna igen dem, säger Steven M. Rosenthal på den politiskt obundna organisationen Tax Policy Center.

Trumps kampanj försvarar dock presidentkandiatens agerande.

”Det här är en kritik av inte bara Mr Trump utan av alla skattebetalare som tar tid och spenderar pengar för att försöka agera i enlighet med den komplexa skattelagstiftningen utan att betala mer skatt än de ska”, skriver Donald Trumps talesperson Hope Hicks i ett uttalande till New York Times.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö