3 val som hamnat i USA:s skugga

NYHETER

USA-valet går in på slutspurten. Men det är inte bara amerikaner som går till valurnorna under november.

Här är tre andra val – som hamnat i skuggan av jättevalet.

1. Nicaragua

Daniel Ortega var en av ledarna för Sandinisterna, den gerilla som fällde den brutale, USA-stödde, diktatorn Somoza i en revolution 1979. Ortega har varit president vid ett flertal tillfällen, och den här gången har han suttit sedan valet 2006.

På söndag kommer han med största sannolikhet att väljas för tredje gång i följd. Egentligen är det i Nicaragua, likt USA, omöjligt för en president att sitta mer än två mandatperioder, men den Ortega-allierade högsta domstolen har möjliggjort en tredje period. Oppositionen protesterar högljutt, men Ortega har stöd hos många fattiga. Hans vicepresidentkandidat är hans egen hustru Rosario Murillo – som kallas ”häxan” eller ”den fula” av oppositionen.

2. Libanon

Den som tycker den svenska parlamentariska situationen är knepig borde studera Libanon. Landet har nu efter 2,5 års vakuum äntligen lyckats utse en president, den kristne generalen Michel Aoun. Detta efter att Aoun lierat sig med den shiamuslimska gerillan (och partiet) Hizbollah. Han fick också stöd av sin forne fiende Saad Hariri, en sunnimuslimsk politiker som är son till den mördade Rafik Hariri, mot löfte om premiärministerposten. Att byta sida är ingenting nytt i libanesisk politik. Under inbördeskriget, där hundratals olika miliser och arméer med olika religiösa inriktningar slogs med varandra, bildades, och bröts, allianser hela tiden.

Efter kriget delades Libanons valsystem upp så att presidenten alltid är kristen maronit, premiärministern sunnimuslim och talmannen shiamuslim.

3. Moldavien

Även moldaverna går till valurnorna. Det har man redan gjort en gång, men då fick ingen kandidat 50 procents stöd, vilket är nödvändigt. Den proryske Igor Dodon fick dock drygt 49 procent, mot 38 procent för hans främsta utmanare, den mer EU-vänliga Maia Sandu. Valet är det första sedan 1996 – och precis som i USA har det kallats ett ödesval. Kommer man att närma sig Ryssland, med Dodon, eller väst, med Sandu?