Melania Trump modellade utan visum

1 av 4 | Foto: David Goldman / AP
Melania Trump, Donald Trump fru, har jobbat olagligt i USA.
NYHETER

Melania Trump har modellat olagligt – utan visum – när hon flyttade till USA, avslöjar AP.

Trots att hon påstått att hon aldrig brutit mot invandringslagarna.

Samtidigt vill hennes man, presidentkandidaten Donald Trump, strama åt e-kontrollerna för utländska arbetssökare.

Melania Trump, fru till den republikanske presidentkandidaten Donald Trump, har jobbat olagligt i Amerika. Under 1996 betalades hon för tio modelljobb sju veckor innan hon fick lagligt tillstånd att arbeta i landet, avslöjar nyhetsbyrån AP.

Hon ska totalt ha tjänat omkring 20,000 dollar, ungefär 192 000 kronor, för arbetet.

Detta avslöjande kommer bara en dag efter att Melania Trump har hållit sitt första tal till väljarna sedan republikanernas konvent.

– Som ung entreprenör, ville jag följa min dröm till en plats där frihet och möjlighet var i överflöd. Att leva och arbeta i Amerika var en sann välsignelse, men jag ville ha något mer. Jag ville vara amerikan, sa hon under talet.

Melania: Kom till landet lagligt

Melania Trump flyttade till USA den 27 augusti 1996. Då hade hon ett visum som tillät henne vara i USA lagligt för att söka jobb, men inte utföra avlönat arbete i landet, enligt de dokument som AP tagit del av. Den 18 oktober 1996 fick hon sitt arbetsvisum.

Hennes tio modelluppdrag mellan den 10 september och 15 oktober har alltså varit utanför gränserna för hennes visum. Men trots det för hennes make, Donald Trump, en mycket hård linje kring invandringslagarna och de som bryter mot dessa. Han har bland annat föreslagit bredare användning av e-kontrollerna som tillåter arbetsgivare att kontrollera om arbetssökande har rätt att arbeta.

”Återspeglar inte våra register”

Politico har tidigare ifrågasatt huruvida Melania Trumps invandring till USA var laglig med anledning av tidigare modellfoton som publicerats av The New York Post. När Politico poängterade för Trump att vissa foton tagits innan hon blev medborgare i landet svarade Trumps kampanj med att släppa brev från en advokat som beskriver hennes invandringsprocess.

”Jag är glad att bifoga ett brev från min advokat som säger att jag, med 100 procent säkerhet, genomgick den rättsliga processen när jag anlände till USA”, twittrade Melania Trump med en bild på brevet från advokaten Michael J. Wildes.

På AP:s begäran har Wildes återigen tittat på några av dokumenten. Nu säger han i ett kort uttalande att ”dessa handlingar, som inte verifierats, inte återspeglar våra register”. Men han vill inte besvara ytterligare frågor.

I mars 2001 fick Melania Trump sitt uppehållstillstånd och 2006 blev hon medborgare i landet efter att hon gift sig med Donald Trump 2005.

  USA:s framtid