Obama vädjade: ”Välj Hillary”

1 av 6
NYHETER

Kissimmee, Florida. Med bara två dagar kvar till valet vädjade president Barack Obama till människorna i Florida att rösta på Hillary Clinton:

– Jag behöver er hjälp att avsluta det vi startade för åtta år sedan.

Det behöver även Hillary Clinton – som visat sig få färre av Obamas kärnväljare än vad hennes kampanj väntat sig.

Minoritetsgrupper i USA slöt upp i massor bakom Barack Obama under hans två val.

Nu hoppas Hillary Clinton på att de ska göra samma sak för henne. Bland en del av grupperna, som människor med latinamerikansk börd, har förtidsröstandet slagit nya rekord.

Men bland afroamerikaner har det varit färre som har förtidsröstat än vad Clintonkampanjen hade väntat sig.

Experter har talat om att afroamerikanernas röster, som traditionellt sett varit övervägande demokratiska röster, kan bli svåra för Clinton att ro hem efter uttalanden under makens presidentperiod om afroamerikaner som super-kriminella. Ett uttalande som hon senare bad om ursäkt för.

”Inte konstigt att jag fått grått hår”

Det var bland annat till dem som presidenten hoppades nå ut när han på söndagen höll sitt tal på Osceola County-stadion i Kissimmee, Florida.

Han inledde med att tala om hur han vill att hans arv ska förvaltas av landet, genom att Hillary Clinton blir nästa president. 

– 20 miljoner amerikaner har nu sjukvårdsförsäkring. Fler än någonsin söker in till college. Vi försäkrade oss om att alla 50 delstater nu tillåter människor att gifta sig med den de älskar.

Och skämtade sedan:
– Inte konstigt att jag har fått grått hår, vi har jobbat hårt!

För att sedan knyta an till Hillary Clintons motto: "Stronger together" - starkare tillsammans.

– Jag har sett amerikaner ur alla partier, ur alla religioner som vet att vi är starkare tillsammans. Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, man eller kvinna, svart eller vit, latino, asiat, ursprungsamerikan, har ett funktionshinder, är homo- eller heterosexuell – vi svär alla trohet till den amerikanska flaggan och vi försöker alla skapa en bättre morgondag för våra barn och barnbarn. Det finns bara en kandidat i det här rejset som ägnat sitt liv åt att skapa ett bättre Amerika. Och det är nästa president, Hillary Clinton.

Viktigt att minoritetsgrupper röstar

Familjen Allen hade rest i två timmar från Tampa för att höra Obama tala, fastän föräldrarna redan röstat på Hillary Clinton.

– Det handlar om just det han sa, arvet som vi vill ge våra barn. En av våra söner, Camden, fyllde elva år i går och det här blev hans födelsedagspresent: att få se Barack Obama. Vi vet ju inte om de någonsin kommer att få se en afroamerikansk president igen, säger Coree Allen.

Både hon och maken Christopher betonar hur viktigt det är att människor ur minoritetsgrupper röstar.

Hur tänker ni om de som kritiserar Barack Obama och Hillary Clinton för att ragga röster bland afroamerikaner?

– Såg du inte publiken? Den var väldigt blandad, jag såg svarta, vita, människor med latinamerikansk bakgrund, säger Coree Allen.

Hon vill inte bli reducerad till sin hudfärg:

– Jag röstar inte som afroamerikan, jag röstar som amerikan. Nu är det bara så att jag är svart, men jag sätter ju USA först.
Hon beskriver att det var "fantastiskt" att få välja landets första afroamerikanska president för åtta år sedan, och tycker nu att det är lika historiskt att landet kan få sin första kvinnliga president.
– Trump hade aldrig kunnat få våra röster, han representerar allt vi inte representerar. Han representerar hat, vi representerar tolerans och kärlek.
Christopher Allen möter många republikaner i sitt jobb, berättar han. Han brukar uppmana även dem att rösta.

– Många av dem har känt att varken Clinton eller Trump är ett val för dem, men jag försöker påminna om att vi inte alltid har haft rösträtt. Jag försöker påminna om de som kämpat för vår rätt att göra det här. Jag säger: "du måste rösta, vi har ett arv att föra vidare".

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

  USA:s framtid