Kraftigt upp på börserna – efter FBI:s nya besked

1 av 4 | Foto: AP
Utanför Nasdaq. Obs, arkivbild.
NYHETER

NEW YORK. Investerarna hoppas på att Hillary Clinton går segrande ur striden om Vita huset.

Dagen efter beskedet att FBI inte hittat något olagligt i de nya Clinton-mejlen tog USA-börserna ett rejält glädjeskutt.

På söndagen meddelade FBI-chefen James Comey att hans agenter gått igenom mejlen som hittats på den förre toppolitikern Anthony Weiners dator. Byråns slutsats blev att det inte finns något i dem som motiverar ett åtal mot Hillary Clinton.

Beskedet var utan tvekan en lättnad för presidentkandidaten. Men det fick även aktiemarknaderna att andas ut.

Uppåt överallt

USA-börserna tog ett glädjeskutt på måndagen. Industriindexet Dow Jones var upp 2,1 procent när handeln avslutades. Det bredare indexet S&P 500 steg med 2,2 procent. Nasdaqs kompositindexet gasade med hela 2,4 procent.

Därmed markerade måndagen slutet på en lång rad av dystra handelsdagar. När marknadsplatserna stängde i fredags var det den nionde dagen i rad med ilsket röda siffror. Det är den längsta sammanhängande perioden med minus-handel på 35 år.

”Osäkerheten har minskat”

Analytiker kopplar samman de dystra börskurserna med att Donald Trump gått framåt i opinionen. Efter söndagens FBI-besked bedöms Hillary Clintons chanser ha ökat, och det uppskattar marknaderna.

”Osäkerheten över utgången i USA-valet har minskat något efter nyheten om att FBI har friat Clinton från alla misstankar om felaktigt handlande i mejlaffären. Möjligen har det tagit bort vinden från Trump-kampanjens segel i sista sekunden”, skriver kandensiska Scotiabank i ett kundmeddelade, enligt CBS.

Även på Stockholmsbörsen var det glada miner under måndagen. Indexet OMXSPI var upp 1,6 procent vid stängning.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

  USA:s framtid