Tre av fem svenskar ”mycket oroliga” för nattens valresultat

1 av 3
NYHETER

Säg ordet ”presidentval” och högst troligt går en rysning genom din väns kropp.

Fler än tre av fem svenskar är nämligen ”mycket mer oroliga” över resultatet i år jämfört med senast det begav sig, enligt en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

”Jag är rädd för världskrig om Donald Trump vinner”, uppger en svensk.

I en snabbmätning från Aftonbladet/Inizio har vi pejlat av läget hos svenska folket inför kvällens och nattens val i USA.

Tidigt på onsdagsmorgonen väntas resultatet vara någotsånär färdigt – och risken finns att många sätter kaffet i vrångstrupen.

Väldigt många är nämligen oroliga.

På frågan om man oroar sig mer jämfört med valet 2012 har 62 procent uppgett att de oroar sig ”mycket mer” för resultatet, medan 21 procent oroar sig ”något mer”.

”Ingen är hederlig”

Av de 1 044 personer som svarat på frågan har nästan 600 lämnat en kommentar – varav övervägande majoritet uppger att det är Donald Trump som håller dem vakna om nätterna.

”Trump är helt galen. Med honom som president är risken stor för ett tredje världskrig”, skriver en person.
Liknande oro tas upp i många av kommentarerna – men även Clinton får sig ett antal kängor.

”Ingen av de två är hederliga och kompetenta” och ”ingen av kandidaterna verkar särskilt bra, varken för USA eller världen”, lyder ett par av kommentarerna.

Av svenskarna som svarat på frågan är oron störst bland dem som stöttar Vänsterpartiet, där 77 procent oroar sig mycket mer, medan sverigedemokratiska fans sitter lugnare i båten. Bara 36 procent oroar sig mycket mer än sist.

Endast 14 procent av de 1 044 som svarat oroar sig varken mer eller mindre än 2012 och 1 procent oroar sig ”mycket mindre”.

Inte lika stor oro

I undersökningen har man också fått svara på hur mycket man tror att USA-valet påverkar ens vardag i Sverige. Där har 6 procent uppgett att man tror att det påverkar ”väldigt mycket” medan 39 procent tror att det påverkar ”ganska mycket”.

I de svaren skiljer sig inte resultaten dramatiskt, varken rörande partitillhörighet, kön eller utbildningsnivå.

”Det beror på vem som blir nästa president, det är Trump som är problemet. Det går inte att förutse hans handlande i frågor som frihandel, immigration, utrikespolitik och så vidare. Och just dessa frågor kommer att påverka hela världen, inte bara Sverige”, kommenterar en person.

En tredjedel tror att resultatet påverkar oss i Sverige ”ganska lite”.

FAKTA

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1044 intervjuer under perioden 7 november, 2016, och är genomförd som en webbundersökning.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

USA-valet – det krävs för seger

Detta krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt ­Fivethirtyeight, New York Times, ­Poli­tico, Fox News och i princip alla ­etablerade amerikanska opinions- eller ­nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att ­säkra segern är dock att vinna Florida. Det skulle göra vägen till seger lång för Trump. Förlorar Clinton Florida kan hon ändå säkra segern genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona - tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner ­Florida.

Detta krävs för Trumpseger

Florida, staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Dess­utom behöver Trump också ta hem ­några av de andra vågmästarstaterna, som viktiga Pennsylvania med sina 20 elektorer.

Vinner Trump inte Florida kan det ­ändå gå vägen om han tar hem både ­Colorado och Pennsylvania. Och ­North Carolina är fortfarande en ­viktig stat för båda kandidaterna.

Extra fakta

Alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå finns i en sammanställning från New York Times. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

  USA:s framtid