Svenske valobservatören portad från vallokaler

1 av 2 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
Kent Härstedt.
NYHETER

Socialdemokraten Kent Härstedt är utsänd som valobservatör till USA.

Hans team har nekats tillträde till flera vallokaler i New Hampshire.

– Vi är medvetna om att det brukar vara så här i USA, men det är frustrerande, säger Kent Härstedt till Aftonbladet. 

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) övervakar det amerikanska valet. En av deras utsända är socialdemokraten Kent Härstedt. Under valdagen har hans team undersökt flera vallokaler i New Hampshire.

”Blivit nekade vid fyra”

Besöken sker utan föranmälan och syftet är att se till att allt går rätt till.

– Vi följer ett protokoll och undersöker till exempel vallängden och hur de genomför id-kontroller, säger Kent Härstedt.

Under dagen har hans team nekats tillgång till flera vallokaler.

– Av åtta besök blev vi bara insläppta i fyra vallokaler.

Andra team från OSSE i New Hampshire blev också nekade. Det har skett tidigare.

Kommuner gör egen tolkning

– Vi är medvetna om att det brukar vara så här i USA, men det är frustrerande. Det är en styrka i en demokrati om valobservatörerna respekteras.

Att så inte skett, riskerar att leda till att en trovärdig bild av hur valet genomförts inte kan presenteras, tycker Härstedt.

Observatörerna har ett tillstånd från amerikanska utrikesdepartementet som ska ge dem rätt att beträda vallokalerna. Härstedt har en möjlig förklaring till varför OSSE ändå nekas.

– Det finns inte en lag som gäller över hela landet. Det räcker inte med att jag har med mig en inbjudan. Delstaterna har egna lagar och på kommunnivå kan de göra en egen tolkning, säger han.

”Lättare att säga nej”

Men Härstedt tror också att påståenden som förekommit i vaörörelsen om att valet är riggat och att fusk förekommer nu får betydelse. De ansvariga för vallokalerna är nervösa, tror han.

– De präglas av stundens allvar. De är nervösa över att göra fel och säger hellre nej än ja.

I de vallokaler som teamet fick tillträde upptäcktes inga konstigheter berättar Härstedt, som är en erfaren valobservatör.

– Förra helgen var jag i Moldavien. Vi fick full tillgång och kunde arbeta obehindrat. Valet genomfördes utan problem, säger han.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

USA-valet – det krävs för seger

Detta krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt ­Fivethirtyeight, New York Times, ­Poli­tico, Fox News och i princip alla ­etablerade amerikanska opinions- eller ­nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att ­säkra segern är dock att vinna Florida. Det skulle göra vägen till seger lång för Trump. Förlorar Clinton Florida kan hon ändå säkra segern genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona - tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner ­Florida.

Detta krävs för Trumpseger

Florida, staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Dess­utom behöver Trump också ta hem ­några av de andra vågmästarstaterna, som viktiga Pennsylvania med sina 20 elektorer.

Vinner Trump inte Florida kan det ­ändå gå vägen om han tar hem både ­Colorado och Pennsylvania. Och ­North Carolina är fortfarande en ­viktig stat för båda kandidaterna.

Extra fakta

Alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå finns i en sammanställning från New York Times. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315.

  USA:s framtid

EXPERTEN: ”Världen kommer inte att gå under”

SEGERTALET: ”Det är dags för oss att enas”

USA-VALET I SIFFROR: Vita kvinnor och latinos fällde Clinton

CHATT: Så påverkar Trump din ekonomi

RESULTATET: ”Fick flest röster – förlorade ändå”