Ja till marijuana i skuggan av presidentvalet

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Laglig marijuana i Denver i Colorado där det legaliserades redan 2014.
NYHETER

Samtidigt som Donald Trump valdes till president röstade flera delstater om att på olika sätt göra marijuana-konsumtion laglig – bland annat i Kalifornien.

Kalifornien väntas bli världens största legala cannabis-marknad. På USA:s valdag röstade 55 procent av väljarna i delstaten ja till att göra marijuana-konsumtion helt laglig och tillåten.

I flera andra delstater, däribland Massachusetts, ser resultatet ut att bli detsamma, enligt amerikanska mediers röstredovisningar. Och Florida, landets tredje största delstat räknat i befolkning, röstade ja till så kallat medicinskt bruk.

På recept

Kalifornien, den folkrikaste delstaten, tillåter redan marijuana för medicinskt bruk. Det innebär att marknaden sedan tidigare är stor - exempelvis längs Venice Beachs berömda strandpromenad finns gott om "inkastare" som lockar med cannabis på recept, för den som lider av huvudvärk eller ont någon annanstans.

Men nu ska alltså "fritidsbruk" i största allmänhet bli tillåtet, vilket väntas stärka legaliseringsrörelsen i hela världen. Kalifornien väntas etablera någon form av kontrollmekanism, kanske i stil med det svenska regelverket för alkohol.

Tidigare har Uruguay tillåtit konsumtion av cannabis. Men med nästan 40 miljoner avsevärt rikare invånare är Kalifornien minst en mer än tio gånger så stor marknad.

Nej till kondomer

Andra folkomröstningar på USA:s valdag gällde bland annat vapenkontroll. Där verkar skärpta vapenlagar gå igenom i bland annat Kalifornien och Nevada.

Kalifornierna röstade också om dödsstraffet och porrbranschen. Enligt preliminära resultat blev det nej till att avskaffa dödsstraffet, och likaså nej till att tvinga porraktörer att använda kondom. Ett förslag om stopp för engångskassar i plast gick igenom i delstaten, vilket innebär att Kalifornien blir först ut i USA med ett sådant förbud.

Och Colorado ser ut att bli den sjätte delstaten i USA som tillåter dödshjälp.

ARTIKELN HANDLAR OM