Hillary Clinton: ”Vi måste ge Donald Trump en chans”

Känslosamt tal när Clinton tackade sina supportrar

1 av 2
NYHETER

NEW YORK. Hillary Clinton har hållit sitt livs svåraste tal.

I sitt första framträdande efter valförlusten uppmanade hon sina supportrar att stödja Donald Trump – och fortsätta det politiska arbetet:

– Vår kampanj är större än en enda person eller ett enda val.

Flera medarbetare grät när Clinton erkände sig besegrad.

Sorg och besvikelse. Men också en stor kämparglöd.

Det var en mycket samlad Hillary Clinton som intog scenen på hotellet New Yorker på Manhattan på onsdagsförmiddagen, lokal tid.

Bara några timmar hade gått sedan hon tvingats ringa till Donald Trump och förklara sig besegrad i presidentvalet. 

– Jag är ledsen över att vi inte vann det här valet. Men jag känner stolthet och glädje över kampanjen vi har genomfört, sa Clinton, och fortsatte:

– Det kommer att vara smärtsamt ett tag. Men vår kampanj handlade inte om en enda person, eller ett enda val. Det handlade om att göra vårt land inkluderande och öppet.

”Skyldiga honom en chans”

Clinton uppmanade sina supportrar att följa hennes exempel, och stödja den nyvalde presidenten.

– Jag gratulerade Donald Trump i går kväll och erbjöd mig att arbeta tillsammans med honom för att göra vårt land bättre.

– Han är vår president, och vi är skyldiga honom ett öppet sinne och att ge honom chansen att leda. Vi måste acceptera det här resultatet och se mot framtiden.

Starka känslor

I publiken satt rådgivare, kampanjarbetare och donatorer. Flera gånger riktade sig Clinton direkt till dem.

– Jag vet hur besvikna ni är. För jag är det också.

Flera av åhörarna föll i gråt när Hillary Clinton talade. Det var tydligt att hon själv kämpade för att hålla känslorna under kontroll.

Demokraten talade också om vikten av en stabil process när presidentmakten ska flyttas över till Donald Trump. Hon vädjade också till åhörarna att fortsätta kampen.

– Vi har fört samman miljontals människor under det senaste ett och ett halvt året. Budskapet har varit att den amerikanska drömmen är stor nog för alla.

– Låt oss göra vad vi kan för att arbeta för de värden som vi tycker är viktiga.

”Någon kommer krossa glastaket”

Clinton återvände även till glastaket, som hon talade om redan vid förlusten mot Barack Obama 2008. Det planerade segertalet skulle hon ha hållit i en byggnad som är nästan helt tillverkad av glas. Nu blev det inte så.

– Vi har fortfarande inte krossat det där högsta och hårdaste glastaket. Men jag vet att någon kommer att göra det någon gång. Det kan ske förr än vi tro, sa hon.

Mot slutet av sitt ganska korta tal försökte Clinton ingjuta mod i sina supportrar.

– Jag är så tacksam mot vårt land och allt det har gett mig. Jag är lycklig över att få vara amerikan. Om vi står tillsammans och samarbetar så tror jag fortfarande att våra bästa dagar ligger framför oss.

– Vi är starkare tillsammans, och vi kommer att gå framåt tillsammans. Det kommer du aldrig att ångra att du kämpat för.

  USA – efter valet