Obama: ”Ska göra allt för att underlätta för Donald Trump”

NYHETER

NEW YORK. De har stått på varsin sida av den kanske smutsigaste valrörelsen i USA:s historia.

Nu ska president Barack Obama välkomna sin efterträdare Donald Trump till Vita huset.

– Vi hoppas alla att han kommer bli framgångsrik, säger Obama.

Miljardären Donald Trump var en av dem som drev på den falska myten om att Barack Obama inte skulle vara född i USA. Under valrörelsen beskyllde Trump dessutom Clintons medarbetare för att ha spridit det ryktet – samtidigt som han gått till hårda angrepp mot Obama.
Presidenten å sin sida har hånat Donald Trump, och beskrivit honom som fullständigt okvalificerad att vara president. Obama har gått så långt som att påstå att det vore ett ”hån” mot hans arv om affärsmannen skulle bli vald.

Har gratulerat Trump

Sent på tisdagsnatten stod det klart att det var precis det som skett. På onsdagsförmiddagen uttalade sig Barack Obama för första gången om valresultatet. Då var den hårda tonen borta.

– Jag vet att alla hade en lång natt. Det hade jag också. Jag pratade med Donald Trump på telefon vi 03-tiden, och jag gratulerade honom till segern.

– Det är ingen hemlighet att den valde presidenten och jag har våra olikheter. Men när jag tog över efter George W Bush hade vi också våra olikheter. Hans team var mycket professionellt, och vi kommer göra allt för att ge Donald Trump en bra start, sa Barack Obama, som talade i Vita husets rosenträdgård.

Förutom ett stort antal journalister var också många ur presidentens stab på plats. Flera av dem grät öppet.

”Stolt över Clinton”

Barack Obamas höll sig dock till ett positivt budskap. Han hyllade Hillary Clinton, som han reste runt i USA för att stödja under kampanjens slutspurt:

– Jag kunde inte vara mer stolt över henne. Hennes kampanj är historiskt, och skickar ett budskap till våra döttrar att de kan nå hur långt som helst.

Obama betonade flera gånger vikten av ett lugnt och smidigt maktövertagande. Under torsdagen ska han träffa Trump i Vita huset för att diskutera vägen framåt.

– Alla är ledsna när deras sida förlorar ett val, men dagen efter måste vi alla minnas att vi alla är på samma sida. Vi är inte demokrater först, vi är inte republikaner först. Vi är amerikaner först.

– Nu behöver landet enas.

  USA – efter valet