Donald Trumps plan: Eliminera Obamas politik

Kan försvåra abort genom nya domare i Högsta domstolen

1 av 2
NYHETER

NEW YORK. Donald Trump kan bli en ovanligt mäktig president.

Under valrörelsen har han lovat att riva upp flera av Barack Obamas viktigaste reformer.

Stödet i kongressen – och sammansättningen i Högsta domstolen – gör att det kan lyckas.

Under torsdagen träffade Donald Trump för första gången president Barack Obama i Vita huset. Men det dröjer till den 20 januari innan den nuvarande presidenten officiellt lämnar över till sin efterträdare.

Trump har lovat att sätta igång med genomgripande politiska förändringar direkt. Hans mål är att upphäva stora delar av det som blivit Barack Obamas signaturreformer. Centralt här är avskaffandet av Obamacare, och omförhandlingen av flera handelsavtal. Trump har också sagt att han vill riva upp klimatavtalet  som antogs i Paris förra året.

Vädjan: Ta det lugnt

Barack Obama är högst medveten om att mycket av det han gjort nu är i fara. Under presidentkampanjen sa presidenten att hans arv var beroende av att Hillary Clinton skulle segra.

Enligt en talesperson från Vita huset försökte Obama under torsdagens möte övertala Trump att inte gå för snabbt fram med förändringsarbetet. Om budskapet gick in är oklart. Efter deras samtal var dock presidenten positiv.

– Vi har haft ett utmärkt konversation, som handlade om ett stort antal ämnen. Min första prioritet nu är att maktöverförandet ska ske så smidigt som möjligt, sa Barack Obama.

– Vi kommer att göra allt för att Donald Trump ska lyckas. För om han blir framgångsrik, så blir USA framgångsrikt.

Har kongressen på sin sida

Donald Trump väntas skriva under ett flertal dekret, så kallade exekutiva ordrar, under sin första tid i Vita huset. Det är ett sätt för en nyvald president att markera sin makt.

Många åtgärder kräver dock kongressens godkännande. Men även när det gäller sådana frågor ser Trumps möjligheter goda ut. Detta eftersom Republikanerna kommer att vara i majoritet i både senaten och representanthuset.

Förändrar Högsta domstolen

En av presidentens viktigaste befogenheter är rätten att tillsätta domare i Högsta domstolen. Det är en instans som har enormt stor makt i USA.

Domstolen består vanligtvis av nio domare, som förordnas på livstid. I nuläget är en av platserna dock tom, eftersom mannen som innehade den avled tidigare i år. Donald Trump väntas fylla den stolen med en konservativ domare.

Flera andra av de nuvarande medlemmarna är gamla. Detta innebär att Högsta domstolen inom några år kan få en starkt konservativ prägel.

– Det här kan leda till att den redan väldigt konservativa rättskipningen fördjupas och breddas till nya områden, säger Barry Friedman, juridikprofessor vid New Yorks universitet, till New York Times.

”En fara för kvinnor”

Donald Trump har uttalat sig kritiskt om rätten till abort. Det är ett av de områden som Högsta domstolen kan bestämma om. Kvinnorättsförespråkare oroas över att en mer konservativ domstol kan komma att driva igenom inskräkningar i aborträtten.

– Donald Trump vision för Amerika och hans politiska förslag utgör en fara för kvinnor, våra kroppar och våra rättigheter, säger Ilyse Hogue, ordförande för organisationen Naral Pro Choiche, som arbetar för att trygga rätten till abort, till Reuters.

Andra sakfrågor som Högsta domstolen har inflytande över är homosexuellas rätt att ingå äktenskap, bestämmelser om att underrepresenterade grupper ska få företräde vid antagning till universitet och vapenkontroll. Även detta skulle en förändrad domstol kunna slå ner på framöver.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem